en-USro-RO

| Login
27 noiembrie 2020
Sfinti  »  Litera M   Search
Sf. Margareta a Scoţiei *
Sf. Margareta a Scoţiei *
16 Noiembrie
Margareta a organizat curtea cu măiestria unei sârguincioase castelane şi l-a însoţit pe soţul ei cu sfaturi înţelepte. Admiratoare a mănăstirii de la Cluny, a construit o mănăstire şi a adus aici o comunitate de călugări. Voind apoi să introducă în regat reforma gregoriană, a promovat diferite sinoade, luând parte ea însăşi la acestea.
Sf. Margareta din Cortona
Sf. Margareta din Cortona
22 Februarie
*
Sf. Margareta M. Alacoque, călug.
Sf. Margareta M. Alacoque, călug.
16 Octombrie

Margareta Maria Alacoque a devenit celebră prin devoţiunea către Inima lui Isus, aşa de răspândită în Biserica Catolică.

Sf. Maria a lui Cleofa
Sf. Maria a lui Cleofa
09 Aprilie

Maria a lui Cleofa (numită astfel după numele soţului) este considerată mama „fraţilor lui Isus”: Iacob cel Mic, apostol şi episcop de Ierusalim, şi Iosif. În limbajul semitic, cuvântul „frate” se atribuie şi verişorilor.

Sf. Maria Goretti, fc. m. *
Sf. Maria Goretti, fc. m. *
05 Iulie

Sfânta Maria Tereza Goretti sau Sfânta Marietta, după numele pe care i-l dădeau cei din familie, nu este numai copila care a preferat să moară, mai degrabă decât să cedeze propunerilor murdare ale unui tânăr depravat.

Sf. Maria Magdalena **
Sf. Maria Magdalena **
22 Iulie

Magdalena, fiind aleasă de Isus, urmându-l pe el de la începutul vieţii publice şi contemplându-l înviat, devenea, conform tradiţiei Bisericii, apostol.
De câte ori, de-a lungul istoriei, femei alese de Isus au repetat cu iubirea lor istoria Magdalenei! Sfinte, profetese, carismatice au dus întregului popor creştin, se înţelege că sunt cuprinşi aici şi succesorii apostolilor, vestea Celui Înviat, făcând să înflorească de fiecare dată în Biserică o nouă primăvară.

Sf. Maria Magdalena de’Pazzi, fc.
Sf. Maria Magdalena de’Pazzi, fc.
25 Mai

Pasiunea pentru înnoirea Bisericii, aprinsă în timpul său în inima sfintei Ecaterina de Siena, s-a răspândit şi, la distanţă de două secole, continua să înflăcăreze o altă Ecaterina a ţinutului Toscanei, o carmelită din Florenţa, care îşi luase numele de sora Maria Magdalena. Pentru întreţinerea acestei flăcări au contribuit nu numai lectura scrierilor fecioarei sieneze, dar şi scrisorile pe care misionarii iezuiţi le trimiteau din India sau Japonia.

Sf. Maria Salome
Sf. Maria Salome
22 Octombrie

Maria Salome a fost soţia pescarului galilean Zebedeu și mama apostolilor Ioan şi Iacob. Se presupune că Maria Salome a depus o grijă şi o activitate remarcabile în viaţa micii comunităţi apostolice în timpul lui Isus.

Sf. Marin, ostaş m.
03 Martie
Marin, un ofiţer nobil şi bogat din armata imperială, care, din dragoste pentru credinţa sa, a ales mai bine moartea de martir, în localitatea Cezareea din Palestina. 
Sf. Marina
Sf. Marina
17 Iulie

*

Sf. Martin de Porres, călug.
Sf. Martin de Porres, călug.
03 Noiembrie

Sfântul Martin de Porres s-a născut în oraşul Lima (Peru), la 9 decembrie 1579, ca fiu al unui cavaler spaniol şi al unei negrese din Panama, de origine africană. Deoarece nou-născutul avea pielea de culoare neagră, tatăl nu a voit să-l recunoască şi, pentru acest motiv, a fost trecut în registrul botezaţilor drept „fiu al unui tată necunoscut”.

Sf. Martin din Tours, ep. **
Sf. Martin din Tours, ep. **
11 Noiembrie

Martin avea în inima sa un sentiment aparte privind soarta oamenilor săraci şi, pe lângă pasiunea pentru viaţa monastică, el a alimentat-o şi pe aceea pentru evanghelizarea săracilor. Experienţa sa de călugăr păstor a fost preluată apoi şi de alţii, începând cu sfântul Patriciu, şi a adus multe roade în Biserică.

Sf. Martin I, pp. m. *
Sf. Martin I, pp. m. *
13 Aprilie

Martin s-a născut la Todi, dar, o dată ajuns diacon al Bisericii din Roma, pentru calităţile sale neobişnuite în cunoaşterea învăţăturii şi în trăirea sfinţeniei, papa l-a trimis la Constantinopol ca reprezentant al său, astăzi, am zice, ca nunţiu apostolic. În contact cu curtea imperială şi cu patriarhatul cel mai important din Orient, locul convergenţei atâtor probleme religioase şi politice, a învăţat cât era de greu să împiedici politica să instrumentalizeze credinţa.

SF. MATEI, ap. şi ev.
SF. MATEI, ap. şi ev.
21 Septembrie

Dar într-o zi, s-a întâmplat un fapt neaşteptat pentru Matei şi tulburător pentru mulţime. Isus din Nazaret în persoană, trecând prin apropierea biroului său de vameş, unde aduna taxele, i s-a adresat lui şi i-a spus: “Urmează-mă!” Au fost suficiente doar aceste cuvinte şi Matei “s-a ridicat şi l-a urmat” (Mt 9,9-13).

SF. MATIA, ap.
SF. MATIA, ap.
14 Mai

Eusebiu de Cezareea îl consideră unul dintre cei şaptezeci şi doi de discipoli ai Domnului. Este sigur că, după Înălţare, Petru, aflându-se în cenacol împreună cu apostolii, cu Maria şi alţi credincioşi în număr de circa 120 de persoane, a propus să fie adus din nou la 12 numărul apostolilor, aşa cum fusese voinţa Învăţătorului, alegând pe unul dintre cei prezenţi care au fost cu Isus încă de la început.

Sf. Matilda, regină
Sf. Matilda, regină
14 Martie
Sfânta Matilda a fost soţia regelui Henric I, numit Păsărarul, care, în anul 919, a luat în stăpânire regatul Germaniei, urmaşii lui Henric I, dinastia Ottonilor, au dus regatul pe culmea strălucirii, ajungând să se considere urmaşi ai Imperiului Roman de Apus. 
Sf. Mauriciu, ofiţer m.
Sf. Mauriciu, ofiţer m.
22 Septembrie

La vechii romani, numele Mauricius – sau Mauritius – se dădea celor proveniţi din ţinutul locuit de mauri, o populaţie de culoare neagră din partea de Nord-Vest a Africii, aproximativ actuala Mauritania. Prin extensiune, supranumele mauricius se atribuia oricărui om de culoare neagră. De fapt, în limba greacă există cuvântul mauros = negru, de culoare închisă. Ca nume personal, în limba română se foloseşte foarte rar, sub formele: Mauriciu, Mauriţiu, Moris, Moritz, Mavrik, Mavriki.

Sf. Maxim, ep.
Sf. Maxim, ep.
29 Mai
Sf. Maxim, m.
14 Aprilie
Sf. Maximilian Kolbe, pr. m.
Sf. Maximilian Kolbe, pr. m.
14 August

Kolbe s-a născut la Zdunska-Wola, în Polonia, la 7 ianuarie 1894, într-o familie creştină. Tatăl său, Iuliu, un tip foarte rezervat, lucra în industria textilă şi avea un respect deosebit faţă de soţia sa. El era patriot şi nu-şi ascundea suferinţa din cauza unei Polonii divizate pe atunci în trei părţi şi stăpânite de Austria, Germania şi Rusia.

Pagina 2 din 4First   Precedentul   1  [2]  3  4  Urmatorul   Ultimul