en-USro-RO

| Login
27 noiembrie 2020
Sfinti  »  Litera M   Search
Sf. Maximilian, m.
Sf. Maximilian, m.
12 Martie
În ceata numeroasă a martirilor din Numidia (ţinut aflat astăzi în Algeria) se află şi fiul unui ofiţer însărcinat cu recrutarea ostaşilor pentru armata imperială; se numea Maximilian.
Sf. Mechtilda, fc.
Sf. Mechtilda, fc.
10 Aprilie
*
Sf. Medard, ep.
Sf. Medard, ep.
08 Iulie

Sfântul Medard s-a născut dintr-o familie de franci şi a studiat la Augusta Veromanduorum (actualul Saint-Quentin – Franţa), împreună cu Sfântul Elefterie (vezi 20 februarie). Ajungând preot, s-a consacrat cu totul misiunii sale şi unei vieţi de intensă iubire faţă de aproapele. În acest context, a săvârşit faptele de totală dezlipire, la care ne refeream. Într-o noapte, un hoţ intră în vie şi, spre nenorocul lui, nu mai nimerea drumul spre ieşire: bunul Medard s-a grăbit să i-l arate şi, în loc să-i oprească strugurii furaţi, i-a mai dat şi el.

Sf. Melania
Sf. Melania
31 Decembrie

*

Sf. Melhiade, pp
Sf. Melhiade, pp
10 Decembrie
Papa Melchiade şi-a început păstorirea în focul persecuţiilor şi a sfârşit-o în bucuria păcii, având fericirea să vadă zorile unei epoci de înflorire a creştinismului.
SF. METODIU, ep.
SF. METODIU, ep.
14 Februarie

Numele lor de botez erau Constantin şi Mihai, dar ei sunt cunoscuţi ca Ciril şi Metodiu, numele de călugări. S-au născut la Tesalonic, actualul Salonic, pe atunci un târg important al Imperiului de Răsărit. Metodiu s-a născut între anii 815-816 şi Ciril, între anii 827-828. Tatăl, cu numele de Leon, era ofiţer, vicestrateg al regiunii, dar, în acelaşi timp, un creştin convins. Mama, Maria, iubitoare de Dumnezeu, îşi conducea numeroasa familie cu înţelepciunea femeilor biblice. Dintre cei şapte fii, se pare că primul a fost Metodiu şi ultimul a fost Ciril.

Sf. MIHAIL, arhanghel
Sf. MIHAIL, arhanghel
29 Septembrie

Sărbătoarea Sfântului Mihail s-a răspândit atât în Apus, cât şi în părţile de Răsărit. La Roma, s-a ridicat în cinstea lui un impunător monument pe ruinele celebrului mausoleu al împăratului Adrian, monument cunoscut sub numele de Castelul Sfântului Înger – Castel Sant Angelo.

Sf. Mina, ostaş m.
Sf. Mina, ostaş m.
10 Decembrie
*
Sf. Modest, m.
Sf. Modest, m.
15 Iunie
*
Sf. Monica **
Sf. Monica **
27 August

Monica se afla cu Augustin la Cassiciaco, aproape de Milano, şi din voinţa fiului, participa la conversaţiile pe care grupul de prieteni le ţinea pe teme religioase şi filozofice. Într-o zi, mama şi-a spus gândul ei cu privire la o anumită problemă şi Augustin i-a cerut lui Alipiu să-l noteze în cartea pe care o scria. Mama s-a mirat: “Ce faci? Nu am auzit niciodată spunându-se că în scrierile voastre pe care le citiţi sunt admise la asemenea dezbateri şi femeile!” De aici, răspunsul fiului, pe care l-am prezentat la început.
Şi avea dreptate, deoarece Monica a fost tipul de femeie care a ştiut să o imite pe Maria, “scaunul înţelepciunii, stăpâna casei”, şi a reuşit să transmită înţelepciunea în inima fiilor, dând lumii acel geniu care a fost Augustin.

Sf. Nume al Mariei *
Sf. Nume al Mariei *
12 Septembrie

*

Sfânta Fecioara Maria, Nascatoare de Dumnezeu
Sfânta Fecioara Maria, Nascatoare de Dumnezeu
01 Ianuarie

Maria, Născătoare de Dumnezeu. Acesta a fost primul titlu pe care creştinii l-au dat Mariei şi pe care Biserica îl celebrează cu bucurie. Aceasta deoarece Maria l-a zămislit pe Dumnezeu în credinţă şi l-a născut în iubire totală. Pentru aceasta ea, ca prima creştină, luminează şi drumul noului an.

Sfânta Marcela, văduvă
Sfânta Marcela, văduvă
31 Ianuarie
*
Sfânta Martina, fc. m.
Sfânta Martina, fc. m.
30 Ianuarie
*
Sfântul Marcel I, pp.
Sfântul Marcel I, pp.
16 Ianuarie
*
Sfinţirea Bazilicii „Sf. Maria cea Mare” *
Sfinţirea Bazilicii „Sf. Maria cea Mare” *
04 August

Pentru a-şi arăta cinstirea şi iubirea faţă de Preacurata Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu, încă din primele veacuri, creştinii au înălţat lăcaşuri de închinare şi le-au dedicat ei, dându-le diferite titluri ce exprimau laude aduse Maicii Domnului, sau împrejurării legate de construirea respectivei bisericii. Roma creştină i-a închinat Fecioarei Maria peste o sută de biserici, multe dintre ele fiind construite pe locul unor temple şi clădiri ale Romei păgâne. Astfel, Biserica S. Maria Antiqua – „Sfânta Maria din Vechime” este reclădită din templul Minervei, în forul roman; Sf. Maria dei Martiri – „Sfânta Maria a Martirilor” este Panteonul roman, închinat cinstirii tuturor zeilor şi transformat în lăcaş de cult creştin în secolul al VII-lea. Între bisericile cele mai vechi închinate Maicii Domnului în oraşul Roma este şi Bazilica Sancta Maria Maggiore – „Sfânta Maria cea Mare”.

Ss. Marius şi Marta, soţi m.
Ss. Marius şi Marta, soţi m.
19 Ianuarie
*
Ss. Martiri din Coreea **
Ss. Martiri din Coreea **
20 Septembrie

Şi Biserica coreeană a primit, la naşterea sa, botezul sângelui prin mărturia, spun coreenii, a circa 100.000 de martiri, dintre care 103 au fost canonizaţi de Ioan Paul al II-lea la Seul, la 6 mai 1984, cu prilejul bicentenarului evanghelizării Coreii.

Ss. Martiri din Tomis *
Ss. Martiri din Tomis *
03 Octombrie

Martirii cunoscuţi din actele amintite dovedesc existenţa unei comunităţi creştine bine închegate, cu slujitori ai altarului: episcopi, preoţi, diaconi, cântăreţi, cu credincioşi de diferite vârste şi profesiuni, provenind din rândurile militarilor, negustorilor, sclavilor veniţi din părţile Asiei Mici, Greciei, Iliriei, din Roma, precum şi băştinaşi ce au îmbrăţişat noua religie, vestitoare a mântuirii tuturor oamenilor prin Cristos.

Ss. Martiri din Vietnam **
Ss. Martiri din Vietnam **
24 Noiembrie
Prima vestire a creştinismului în Vietnam a ajuns în  regiuneaCocincina prin opera misionarilor portughezi şi spanioli, la începutul secolului al XVI-lea, dar abia în secolul următor, a început să prindă consistenţă prin opera misionarilor francezi.
Pagina 3 din 4First   Precedentul   1  2  [3]  4  Urmatorul   Ultimul