en-USro-RO

| Login
16 aprilie 2021
Sfinti  »  Litera N   Search
† NEPRIHĂNITA ZĂMISLIRE;
† NEPRIHĂNITA ZĂMISLIRE;
08 Decembrie
Sărbătoarea „Neprihănitei Zămisliri” invită la contemplarea frumuseţii inefabile a sufletului preacurat al Mariei, dar şi la înţelegerea strălucirii suprafireşti a fiecărui suflet sfinţit prin harul dăruit de Cristos Mântuitorul „Dumnezeul cel inexprimabil".
Sf. Narcis, patriarh de Ierusalim
Sf. Narcis, patriarh de Ierusalim
29 Octombrie

Sfântul Narcis este al treizecilea episcop al Ierusalimului, chemat să păstorească această venerabilă Biserică în anul 195, pe când avea vârsta de aproape o sută de ani.

Sf. Natalia
Sf. Natalia
01 Decembrie
*
Sf. Nereu, m.*
Sf. Nereu, m.*
12 Mai

*

Sf. Nicandru m.
Sf. Nicandru m.
17 Iunie

Martirologiul Roman îi aminteşte pe aceşti doi martiri care şi-au mărturisit credinţa în Cristos, fiind osândiţi la moarte prin tăierea capului, probabil în această zi. Faptul s-a petrecut în localitatea Venàfrum din provincia Campania, în Sudul Italiei, pe vremea împăratului Maximilian.

Sf. Nicolae de Flüe, pustnic
Sf. Nicolae de Flüe, pustnic
25 Septembrie

*

Sf. Nicolae din Tolentino, pr.
Sf. Nicolae din Tolentino, pr.
10 Septembrie

Între Sfântul Nicolae de Tolentino, mai puţin cunoscut, şi Sfântul Nicolae, episcopul de Mira, sărbătorit la 6 decembrie şi cunoscut de toată lumea, există unele apropieri însemnate. Părinţii sfântului amintit astăzi i-au dat numele de Nicolae deoarece considerau că venirea lui pe lume era rodul mijlocirii marelui Sfânt Nicolae, al cărui trup se află la Bari şi este cinstit în Sudul şi Estul Italiei; el s-a născut în 1245, la Castel Sant Angelo, sat în provincia Marche din Estul Italiei. Asemenea patronului său, încă din copilărie a dovedit o atracţie deosebită pentru rugăciune, reculegere, mortificare.

Sf. Nicolae, ep. *
Sf. Nicolae, ep. *
06 Decembrie
Episcopii întruniţi la Mira pentru desemnarea unui succesor al episcopului de Mira decedat, deoarece nu au reuşit să cadă de acord asupra persoanelor propuse, au hotărât să-l aleagă pe omul care a doua zi dimineaţă avea să intre cel dintâi în biserică; şi deoarece Nicolae a venit primul la sfântul lăcaş pentru a se ruga, ei l-au ales episcop.
Sf. Norbert, ep. *
Sf. Norbert, ep. *
06 Iunie

Spiritualitatea lui Norbert se bazează, ca şi spiritualităţile monastice ale timpului, pe umilinţa ce conduce la despuierea totală de sine, la slujirea aproapelui, şi care dă posibilitatea de a ajunge la cea mai înaltă unire cu Dumnezeu. În Norbert pot fi reliefate apoi alte două elemente particulare: elanul de a răspândi împărăţia lui Dumnezeu în lume, prin predicare şi grijă pastorală, şi, de asemenea, prin deplina supunere faţă de autoritatea Bisericii.