en-USro-RO

| Login
16 aprilie 2021
Sfinti  »  Litera P   Search
CONVERTIREA SF. PAUL, ap.
CONVERTIREA SF. PAUL, ap.
25 Ianuarie

În timp ce se apropia de oraş “dintr-o dată a fost învăluit de o lumină din cer”, a căzut la pământ şi a auzit o voce: “Saule, Saule, pentru ce mă prigoneşti?” La întrebarea sa: “Cine eşti tu, Doamne?”, el a auzit următorul răspuns: “Eu sunt Isus, pe care tu îl persecuţi!”, şi l-a îndemnat să meargă să-l caute pe Anania care îi va spune ce are de făcut (Fap 9,4-9).

POMENIREA TUTUROR CREDINCIOŞILOR RĂPOSAŢI
POMENIREA TUTUROR CREDINCIOŞILOR RĂPOSAŢI
02 Noiembrie

În ziua de 1 noiembrie, sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, credincioşii contemplă în lumina credinţei bucuriile şi splendorile lăcaşului fericit al sufletelor ajunse la sfinţenie, „Biserica triumfătoare”, dar nu pierd din vedere faptul că o altă mulţime de fraţi şi surori în Cristos, după ce au trecut prin viaţa pământească, aşteaptă cu dor în pragul acestui lăcaş şi nu pot intra, deoarece se simt încă nevrednici, din cauza urmelor ce le mai poartă din călătoria prin locurile pline de noroiul păcatului; ele formează acea parte a Bisericii ce se numeşte „Biserica pătimitoare”.

Prezentarea la Templu a Sf. Fecioare Maria **
Prezentarea la Templu a Sf. Fecioare Maria **
21 Noiembrie
Comemorarea Prezentării în Templu a Sfintei Fecioare este de o însemnătate deosebită, nu numai pentru că aminteşte unul dintre „misterele” vieţii această comemorare este un act concret de ecumenism, de întâlnire cu fraţii noştri din Orient.
Primii Sfinţi Martiri din Roma *
Primii Sfinţi Martiri din Roma *
30 Iunie

Sfântul Clement Romanul, papă, vorbind despre o mulţime de martiri, se referea la măcelul îngrozitor petrecut la Roma sub împăratul Nero, după înfricoşătorul incendiu din oraş, în 16 iulie 64.

Sf. Pahomie, pustnic
Sf. Pahomie, pustnic
09 Mai

Un călugăr egiptean din secolul al IV-lea, Sfântul Pacomie, propune o nouă formă de viaţă călugărească: cenobismul, sau viaţa comună, formă în care disciplina şi autoritatea elimină anarhia anahoreţilor.

Sf. Pancraţiu, m. *
Sf. Pancraţiu, m. *
12 Mai

A fost martirizat sub Diocleţian şi pe mormântul său, în cimitirul din Ottavilla, aflat pe via Aurelia, a fost ridicată bazilica ce-i poartă numele.

Sf. Pantelimon, medic m.
Sf. Pantelimon, medic m.
27 Iulie

Însemnările istorice au reţinut că Sfântul Pantelimon a practicat medicina şi a fost martirizat în oraşul Nicomedia, astăzi, oraşul Izmit de pe malul Mării Marmara.

Sf. Pascal Baylon, călug.
Sf. Pascal Baylon, călug.
17 Mai

Pascal Baylon, neavând studii deosebite, şi-a trăit viaţa de mănăstire îndeplinind oficiul de portar, dar este considerat „teolog” al Sfintei Euharistii, nu numai pentru disputele pe care le-a susţinut cu calvinii, în timpul unei călătorii prin Franţa, dar şi pentru scrierile ce ne-au rămas de la el, un rezumat din cele mai mari tratate asupra acestui argument.

Sf. Patriciu, ep. *
Sf. Patriciu, ep. *
17 Martie
Avea doar 16 ani când piraţii l-au smuls din Marea Britanie, pământul său, şi l-au vândut ca sclav pe coastele nordice ale Insulei Verde unui necunoscut, probabil un şef de trib, ajungând evanghelizatorul acesteia mai târziu.
Sf. Paul al Crucii, pr. *
Sf. Paul al Crucii, pr. *
19 Octombrie

Sfântul Paul al Crucii s-a născut la Ovada, în Piemonte, și la 19 ani, după un dialog cu un preot, a simţit chemarea lui Dumnezeu de a-l urma .

Sf. Paul Miki şi îns., m.
Sf. Paul Miki şi îns., m.
06 Februarie

Puţine Biserici ale epocii moderne au un număr de martiri aşa cum este cazul celei japoneze, deoarece, după primii 26, din anul 1597, le-au urmat cel puţin alţi 205 în arcul de timp ce se întinde de la 1617 la 1632.

Sf. Paul, ap.
Sf. Paul, ap.
29 Iunie

Martiriul celor doi mari apostoli, la Roma, a fost dintotdeauna amintit cu veneraţie de creştinii din lumea întreagă. Deja în anul 200, preotul roman Caius îi scria unui prieten: “Eu pot să-ţi arăt trofeele apostolilor. Dacă ai vrea cu adevărat să mergi la Vatican sau pe via Ostia, vei găsi trofeele celor care au fondat Biserica”. Săpăturile efectuate sub bazilica vaticană au confirmat existenţa trofeului lui Petru.
Pentru cunoaşterea apostolului Paul, să se consulte ziua de 25 ianuarie. Aici, prezentăm numai figura lui Petru.

Sf. Paul, m.
Sf. Paul, m.
26 Iunie

*

Sf. Paulin de Nola, ep. *
Sf. Paulin de Nola, ep. *
22 Iunie

S-a născut prin anul 353/54, la Bordeaux, unde tatăl său era funcţionar imperial. Părinţii săi, înrudiţi cu o bogată familie senatorială romană, erau creştini. Educat în litere de Ausoniu, maestru inegalabil în acel timp, preceptor imperial şi om sus-pus în lumea politică, Pontius Meropius Anicius Paulinus a făcut mari progrese în litere şi în magistratură. În 381, era deja guvernator al Campaniei şi avea primele contacte cu Nola şi cu istoria martiriului sfântului Felix. Tulburat de relatarea martiriului său, a abandonat oficiul şi demnitatea de guvernator şi a pornit pe drumul de întoarcere în Galia, oprindu-se puţin timp la Milano, unde, în jurul anului 384, l-a cunoscut pe episcopul Ambroziu.

Sf. Pelagia
Sf. Pelagia
23 Martie
*
Sf. Petru Canisiu, pr. înv. *
Sf. Petru Canisiu, pr. înv. *
21 Decembrie
A murit la Friburg, în timp ce îşi împlinea misiunea de predicare, la 21 decembrie 1597. Faima sfinţeniei sale a fost universal recunoscută, şi îndată s-a început culegerea de date privind viaţa sa, dar abia în 1925 a fost ridicat oficial la cinstea altarelor, cu titlul de sfânt şi învăţător al Bisericii.

Sf. Petru Chanel, pr. m.
Sf. Petru Chanel, pr. m.
28 Aprilie

“Era obişnuit să nu refuze niciodată locuitorii din Futuna, nici măcar pe cei care îl persecutau, scuzându-i întotdeauna şi nerespingându-i niciodată, chiar dacă erau inculţi şi supărători. Era plin de bunătate faţă de toţi, fără deosebire şi în orice situaţie, fără a respinge pe cineva”.

Sf. Petru Claver, pr. *
Sf. Petru Claver, pr. *
09 Septembrie
Sf. Petru Crisologul, ep. înv. *
Sf. Petru Crisologul, ep. înv. *
30 Iulie

Bucuros încă de mic să slujească Biserica, a făcut aceasta fără intrigi sau interese, ci numai din iubire, învăţând de la păstorul său că cea mai mare fericire nu este dată de bogăţiile trecătoare şi de onorurile efemere ale lumii, ci de conştiinţa de a fi iubiţi într-un mod infinit de Dumnezeu care ne-a făcut după chipul său spre bucuria întregii creaţii.

Sf. Petru Damian, ep. înv. *
Sf. Petru Damian, ep. înv. *
21 Februarie

Petru Damian în secolul al XI-lea, s-a străduit să păstreze seninătatea înlăuntrul său şi să o promoveze în afară, chiar şi atunci când caracterul său înflăcărat îl făcea un îndârjit biciuitor al viciilor timpului său. 

Pagina 1 din 2First   Precedentul   [1]  2  Urmatorul   Ultimul