en-USro-RO

| Login
16 aprilie 2021
Sfinti  »  Litera T   Search
Fer. Tereza de Calcutta, călug.
Fer. Tereza de Calcutta, călug.
05 Septembrie

Măruntă de statură, dar cu o credinţă tare ca o stâncă, Maicii Tereza de Calcutta i-a fost încredinţată misiunea de a proclama iubirea lui Isus faţă de omenire, mai ales faţă de cei mai săraci dintre săraci. "Dumnezeu încă iubeşte lumea şi mă trimite pe mine şi pe tine ca să fim iubirea şi milostivirea lui faţă de cei săraci". Era un suflet plin de lumina lui Cristos, înflăcărată de iubirea faţă de El şi cu o singură dorinţă fierbinte: "să sature setea Lui de iubire şi de suflete".

Preasfânta Treime
Preasfânta Treime
19 Iunie
*
Sf. Tarciziu, m.
Sf. Tarciziu, m.
15 August

*

Sf. Teodor, soldat m.
Sf. Teodor, soldat m.
17 Februarie

*

Sf. Teodora, m.
Sf. Teodora, m.
13 Martie
Teodora este forma feminină a numelui personal Theodoros, un nume foarte frecvent chiar la grecii din antichitate. Creştinii l-au preluat cu bucurie, deoarece înseamnă: „dăruit, dăruită de Dumnezeu”. 

Sf. Teofil, ep.
05 Martie
*
Sf. Teotim, ep. de Tomis
Sf. Teotim, ep. de Tomis
20 Aprilie
Sf. Tereza a Pruncului Isus, fc. înv. **
Sf. Tereza a Pruncului Isus, fc. înv. **
01 Octombrie

Fiică a timpului ei, când ateismul îşi făcea drum în cultura europeană, ea, deşi trăia între zidurile Carmelului, “a avut o extraordinară înţelegere pentru necreştini, pentru necredincioşi şi chiar pentru cei excomunicaţi”. Tereza nu a ezitat să se aşeze la masă cu cei fără credinţă şi să-şi facă propriu chinul lor. Astfel, din gaura neagră a necredinţei, prin inima ei feciorelnică, prin inima ei de fecioară, strigătul îndurerat al acestui segment de umanitate urca până la ceruri.

SF. TEREZA BENEDICTA A CRUCII (Edith Stein), fc. m., patroană a Europei
SF. TEREZA BENEDICTA A CRUCII (Edith Stein), fc. m., patroană a Europei
09 August

Edith Stein s-a născut la Wroc»aw (Breslau), capitala Sileziei prusace, la 12 octombrie 1891, într-o familie de evrei rezidenţi în Germania. Educată în valorile religiei izraelite, la 14 ani abandonează religia părinţilor şi devine atee. Studiază filozofia la Göttingen, devenind discipolă a lui Edmund Husserl, fondatorul Şcolii fenomenologice. Dobândeşte faima unui filozof strălucit. În 1921, se converteşte la catolicism şi primeşte Botezul în 1922.

Sf. Tereza din Avila, fc. înv. **
Sf. Tereza din Avila, fc. înv. **
15 Octombrie

Tereza, femeie în atâtea aspecte extraordinară, niciodată nu a pierdut contactul cu normalitatea vieţii, ştiind să conjuge cea mai înaltă contemplaţie cu acţiunea prudentă şi eficientă.

Sf. Thomas Becket, ep. m. *
Sf. Thomas Becket, ep. m. *
29 Decembrie

Thomas Becket este văzut de unii ca martir pentru libertatea Bisericii, şi de alţii, ca intransigent susţinător al puterii clericale.

Sf. Thomas Morus, m. *
Sf. Thomas Morus, m. *
22 Iunie

Era un om de mare echilibru şi de o inteligenţă cunoscută, cum dă mărturie şi această rugăciune care îi aparţine: “Doamne, dă-mi o digestie bună şi, natural, şi ceva de mâncare. Dă-mi sănătatea trupului şi buna-dispoziţie pentru a o putea menţine. Doamne, dă-mi un suflet sănătos, care să aibă mereu înaintea ochilor ceea ce este bun şi curat, încât să nu se scandalizeze în faţa păcatului, dar să ştie întotdeauna să găsească mijloacele pentru a-i opune remediul. Doamne, dă-mi o inimă care nu cunoaşte aversiunea, murmurul, suspinul şi lamentarea. Nu permite să mă preocup prea mult de ceea ce-mi centrează atenţia spre mine, adică spre ceea ce se cheamă "eu". Doamne, dă-mi simţul umorului: dă-mi harul să ştiu să zâmbesc la o glumă, pentru a şti să reţin pentru viaţă un pic de bucurie şi să-i ajut şi pe alţii să participe la ea”.

Sf. Tiberiu
10 Noiembrie

*

Sf. Tiburţiu, m.
Sf. Tiburţiu, m.
14 Aprilie
Sf. Toma din Villanova, ep.
Sf. Toma din Villanova, ep.
22 Septembrie

*

Sf. Toma, ap.
Sf. Toma, ap.
03 Iulie

I se spunea Didim, ceea ce însemna “geamănul”. Noul Testament ne oferă puţine ştiri în privinţa acestui apostol, dar ele sunt foarte interesante. El a fost apostolul care a crezut mai greu, cel care a voit să verifice personal, dar necredinţa sa B cum notează sfântul Augustin B ne-a ajutat mai mult decât credinţa celorlalţi apostoli.

Sf. Turibiu de Mongrovejo, ep. *
Sf. Turibiu de Mongrovejo, ep. *
23 Martie
Turibiu era un avocat strălucit, foarte fidel regelui care îl numise judecător în Granada. Se născuse la León, în anul 1538, dintr-o familie nobilă, şi studiase la Valladolid, la Salamanca şi la Santiago de Compostela. 
Sfânta Tatiana, m.
Sfânta Tatiana, m.
12 Ianuarie
*
Sfântul Telesfor, pp. m.
Sfântul Telesfor, pp. m.
05 Ianuarie

De origine greacă sau născut în Grecia, Telesfor este al optulea papă, i-a succedat lui Sixt I pe scaunul din Roma şi a condus 11 ani, 3 luni şi 22 de zile, din 125 până în 136 d.C.

Sfântul Teodosiu, abate
Sfântul Teodosiu, abate
11 Ianuarie
*
Pagina 1 din 2First   Precedentul   [1]  2  Urmatorul   Ultimul