en-USro-RO

| Login
16 aprilie 2021
Sfinti  »  Litera V   Search
Sf.  Victor I, pp. m.
Sf. Victor I, pp. m.
28 Iulie

Papa Victor I (189-199) este mai cunoscut prin faptul că, în timpul pontificatului său, a intervenit o neînţelegere între diferitele Biserici locale privitoare la data sărbătoririi Paştelui.

Sf. Valentin, pr. m.
Sf. Valentin, pr. m.
14 Februarie

În ziua de 14 februarie, se comemorează şi doi martiri cu numele Valentin. Comemorarea lor a dat numele la o simpatică tradiţie, foarte răspândită în ţările anglo-saxone. Deoarece în Evul Mediu se credea că, în această zi, păsările, simţind apropierea primăverii, începeau să-şi facă cuiburile, s-a considerat că sărbătoarea Sfântului (Sfinţilor) Valentin este începutul redeşteptării anuale la viaţa nouă, deci a iubirii dătătoare de viaţă.

Sf. Valentina, fc. m.
Sf. Valentina, fc. m.
25 Iulie
Sf. Valeria, fc. m.
Sf. Valeria, fc. m.
09 Decembrie
Prenumele Valeria este forma feminină a numelui Valeriu; amândouă provin din verbul latinesc valeo-valere = a fi sănătos, a avea trecere, a fi de valoare.
Sf. Valerian, m.
14 Aprilie
Sf. Valeriu, m.
14 Iunie

Valeriu este tot un nume roman şi are ca rădăcină verbul voleo, valére = a fi puternic, a fi sănătos; de la acest cuvânt se trag numele destul de răspândite astăzi: Valeriu, Valerian, Valentin, Valeria, Valentina, Valeriana; se pare că şi numele legendare Valerian, Veler şi Lér au legătură cu numele Valeriu, însemnând persoană sănătoasă, puternică, în stare de a înfăptui lucruri mari. Martirologiul Roman consemnează peste douăzeci de sfinţi care au purtat nume din familia Valeo, Valére = a fi sănătos, a fi puternic; ei repetă şi adeveresc cuvântul psalmistului: „Puterea mea şi lauda mea este Domnul!”

Sf. Varvara, fc. m.
Sf. Varvara, fc. m.
04 Decembrie
„Actele” Sfintei Barbara ne spun că ea era fiica unui om bogat din Nicomedia. Tatăl ei, Dioscor, a închis-o într-un turn înalt pentru a o pune la adăpost de vizitele unor peţitori nedoriţi, dar aici ea îi primea pe filosofii, oratorii şi poeţii angajaţi să o introducă în tainele ştiinţei şi artelor.
Sf. Venceslau, m. *
Sf. Venceslau, m. *
28 Septembrie

“S-a întâmplat că, într-o duminică, în sărbătoarea sfinţilor Cosma şi Damian, Venceslau s-a dus în oraşul Alt-Bunzlau. El avea obiceiul să se ducă în diferite oraşe când în acestea aveau loc celebrări speciale. Ba, mai mult, când era vorba de sărbătorirea dedicării vreunei biserici, nu lipsea niciodată.

Cu acea ocazie, deci, după ce a participat la jertfa euharistică, voia să se întoarcă la Praga, dar Boleslau l-a reţinut, cu intenţie ticăloasă, spunându-i: “Pentru ce vrei să pleci aşa de repede, frate?”

În dimineaţa următoare, în zori, clopotele sunau pentru oficiul de dimineaţă. Venceslau, auzindu-le, a exclamat: “Laudă ţie, Doamne, că mi-ai dat harul să trăiesc până acum”.

Sf. Veneranda
Sf. Veneranda
14 Noiembrie
*
Sf. Veridiana, fc.
Sf. Veridiana, fc.
01 Februarie

Sfânta Veridiana (sau Verdiana, ori Viridiana) s-a născut în Castelfiorentino – Italia, din familia Attavanti, în anul 1182; este contemporană cu Sfântul Francisc din Assisi, care a vizitat-o în 1221 şi a primit-o în Ordinul al III-lea Franciscan.

Sf. Veronica
Sf. Veronica
04 Februarie
*
Sf. Veronica Giuliani, fc.
Sf. Veronica Giuliani, fc.
09 Iulie

Sfânta pe care o amintim în ziua de 9 iulie s-a născut în anul 1660, la Mercatelle, lângă Urbino (Italia), fiind a şaptea fiică a soţilor Francisc şi Benedicta Giuliani. La vârsta de şaptesprezece ani, a intrat în Mănăstirea Călugăriţelor Clarise din Città di Castello, luându-şi numele de Veronica, în amintirea acelei femei pioase care, cu dragoste şi curaj, a şters cu marama ei faţa plină de sânge a lui Isus, pe când se îndrepta spre Muntele Golgota.

Sf. Victor, m.
08 Mai
Sf. Victoria, fc. m.
Sf. Victoria, fc. m.
23 Decembrie

*

Sf. Vincelin, ep.
Sf. Vincelin, ep.
12 Decembrie
*
Sf. Vincenţiu de Paul, pr. **
Sf. Vincenţiu de Paul, pr. **
27 Septembrie

Carisma acestui gigant al carităţii este iubirea concretă care înfruntă problemele şi le rezolvă nu din spirit filantropic, ci pentru că îl vede în cel care suferă pe Isus însuşi care repetă: “Îmi era foame şi mi-aţi dat să mănânc; îmi era sete şi mi-aţi dat să beau...“ (Mt 25,31 ş.u)

Sf. Vincenţiu Ferrer, pr. *
Sf. Vincenţiu Ferrer, pr. *
05 Aprilie

Circumstanţele istorice au făcut din acest predicator neobosit al evangheliei o figură emblematică. El, deosebit de fidel Bisericii, s-a aflat, fără să vrea, de partea unui antipapă. Când şi-a dat seama de eroare, nu a pierdut timpul şi a folosit toate mijloacele care-i erau la dispoziţie pentru ca în Biserică să înceteze scandalul lipsei de unitate. Cu ascendentul său moral, a dat o contribuţie, nu lipsită de importanţă, în a reface între oamenii Bisericii dezbinările provocate de discordiile lor, evitând să se perpetueze o schismă, şi cu carisma sa de predicator popular, a salvat de erezie creştinătatea Europei Occidentale.

Sf. Virgil, ep.
Sf. Virgil, ep.
27 Noiembrie
Sfântul Virgil s-a născut la începutul secolului al VIII-lea, în Irlanda, a fost călugăr şi apoi abate al mănăstirii din Aghaboe, iar în anul 743, a părăsit „insula sfinţilor” şi a trecut pe continent, începând lunga sa călătorie misionară, ce avea să se sfârşească în Carintia.
Sf. Virginia
Sf. Virginia
07 Iulie

*

Sf. Vladimir
Sf. Vladimir
15 Iulie

*

Pagina 1 din 2First   Precedentul   [1]  2  Urmatorul   Ultimul