en-USro-RO

Inregistrare | Login
25 februarie 2018
Sfinti  »  Martie Search

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Duminică, 25 februarie 2018

Sfintii zilei
Sf. Cezar, medic
Liturghierul Roman
† DUMINICA a 2-a din Post
Liturghie proprie, Credo, prefațã proprie
violet, II
Lectionar
Gen '22,1-2.9a.10-13.15-18: Jertfa patriarhului nostru Abraham.
Ps 115: Voi umbla înaintea Domnului pe pãmântul celor vii.
Rom 8,31b-34: Dumnezeu nu l-a cruțat pe propriul sãu Fiu.
Mc 9,2-10: Acesta este Fiul meu cel iubit.
 

16
Sfântul Iulian, m.

Martiriul sfântului Iulian ne este prezentat de către Martirologium Romanum, într-un stil care îi atribuie o însemnătate deosebită: „La Antiohia (istoricii ne spun că, în realitate, este vorba despre localitatea Antinoe), sub împăraţii Diocleţian şi Maximilian, s-a petrecut naşterea la cele veşnice a sfinţilor Iulian Martirul şi Vasilica, fecioară, soţia aceluiaşi Iulian.

06
Sf. Roza din Viterbo, fc.

*

09
Sf. Dominic Savio

În anul 1954, Dominic Savio a fost declarat „sfânt”: astfel Biserica l-a propus ca un model pentru toţi tinerii din lume.

12
Sf. Inocenţiu I, pp.

Numele personal Inocenţiu vine de la adjectivul latin inocens = curat, nevinovat, nevătămat de stricăciunea răutăţii. El a fost atribuit mai întâi copiilor ucişi de Irod cel Mare în ţinutul Betleemului, cu gândul că între ei se va afla şi pruncul despre care îi vorbiseră Magii. S-a adoptat ca nume de botez, cu formele Inocenţiu pentru bărbaţi şi Inocenţia pentru femei, pentru a aminti nevinovăţia sufletească primită prin botez. În limba română, există şi forma Inochentie. Realitatea vieţii arată că „inocenţa” Sfântului Botez este o floare ce se ofileşte uşor; creştinul, fie că poartă numele Inocenţiu sau alt nume, îşi însuşeşte rugăciunea Psalmistului: „Spală-mă, Doamne, şi mai mult decât zăpada mă voi albi” (Ps. 50).

12
Sf. Alois Orione, pr.
20
Sf. Ioan Nepomuk, pr.

Nepomuk este o mică localitate din Boemia (Cehoslovacia), despre care poate nu s-ar fi ştiut nimic niciodată, dacă în anul 1320 nu s-ar fi născut aici, dintr-o familie de oameni înaintaţi în vârstă, care mult s-au rugat lui Dumnezeu să aibă şi ei un copil, acela ce avea să rămână în istoria Bisericii cu numele de Ioan Nepomuk.

21
Sf. Nicolae de Flüe, pustnic

*

01
Sf. Albin, ep.
Sfântul Albin (în franceză, Aubin), episcop de Angers, este unul dintre sfinţii cei mai populari ai Evului Mediu, îndeosebi în părţile nordice ale Europei. S-a născut la Vannes, în Franţa, dintr-o familie nobilă, în jurul anului 470 
03
Sf. Cunegunda, împ.
A fost fiica ducelui de Luxemburg. Din copilărie a dorit şi s-a hotărât să se consfinţească lui Dumnezeu într-o mănăstire, dar pentru a se supune părinţilor, a acceptat să se căsătorească cu Henric, duce de Bavaria, care apoi a devenit împărat şi a fost încoronat de către Papa în anul 1014. 
03
Sf. Marin, ostaş m.
Marin, un ofiţer nobil şi bogat din armata imperială, care, din dragoste pentru credinţa sa, a ales mai bine moartea de martir, în localitatea Cezareea din Palestina. 
04
Sf. Cazimir, rege *
Cazimir s-a născut la Cracovia, la 3 octombrie 1458, ca fiu al lui Cazimir al IV-lea, rege al Poloniei şi arhiduce al Lituaniei, de unde provenea familia sa, şi al Elisabetei de Austria. Era al treilea dintre cei treisprezece fii. 

05
Sf. Teofil, ep.
*
05
Sf. Adrian din Cezareea, m.

*

05
Sf. Luciu I, pp. m.
*
06
Sf. Coletta, fc.
*
07
Ss. Perpetua şi Felicitas, m. **
Perpetua era o tânără matroană, căsătorită şi cu un copil încă în faşă. Pentru rangul şi pentru inteligenţa ei, era foarte bine instruită, după cum rezultă din scrisorile sale. Familia ei era creştină, cu excepţia tatălui. 
08
Sf. Ioan al lui Dumnezeu, călug. *
Când Ioan cerea pomană spunea întotdeauna: “Faceţi bine, fraţilor, pentru voi înşivă!”, pentru a aminti fiecăruia că cine dă unui sărac, dă cu împrumut lui Dumnezeu. De aici, şi numele de “fatebenefratelli” dat fiilor săi spirituali. 
09
Sf. Francisca Romana, călug.
Născută în anul 1384, dintr-o familie nobilă, a primit o educaţie elevată pentru o copilă din acel timp. Se pricepea la artă şi la literatură şi cunoştea bine Divina comedie.Creştină convinsă, admira viaţa din mănăstiri, dar drumul ei a fost căsătoria. 
09
Ss. 40 de soldaţi, m.
În multe părţi ale Bisericii creştine, la 10 martie în Biserica de Apus, se comemorează amintirea unui grup de patruzeci de ostaşi, care, pentru credinţa lor statornică faţă de Cristos, au suferit moarte de martiri prin îngheţare într-un loc din părţile Armeniei. 
10
Sf. Simpliciu, pp.
Sfântul Simpliciu a păstorit Biserica lui Cristos în calitate de episcop al Romei şi papă între anii 468-483. Era o perioadă de mari frământări, atât pentru Biserică, cât şi pentru Imperiul Roman.
11
Sf. Rozina
*
12
Sf. Maximilian, m.
În ceata numeroasă a martirilor din Numidia (ţinut aflat astăzi în Algeria) se află şi fiul unui ofiţer însărcinat cu recrutarea ostaşilor pentru armata imperială; se numea Maximilian.
14
Sf. Matilda, regină
Sfânta Matilda a fost soţia regelui Henric I, numit Păsărarul, care, în anul 919, a luat în stăpânire regatul Germaniei, urmaşii lui Henric I, dinastia Ottonilor, au dus regatul pe culmea strălucirii, ajungând să se considere urmaşi ai Imperiului Roman de Apus. 
15
Sf. Luiza de Marillac, călug.
Portretul artistic făcut de Sfântul Vincenţiu de Paul descrie chipul sfintei amintite astăzi: umilă, inteligentă şi supusă colaboratoare a marelui sfânt al carităţii. „Singur Dumnezeu ştie ce tărie sufletească are această femeie”.
17
Sf. Patriciu, ep. *
Avea doar 16 ani când piraţii l-au smuls din Marea Britanie, pământul său, şi l-au vândut ca sclav pe coastele nordice ale Insulei Verde unui necunoscut, probabil un şef de trib, ajungând evanghelizatorul acesteia mai târziu.
18
Sf. Ciril de Ierusalim, ep. înv. *
A murit în anul 386, după ce a reconstruit din temelie comunitatea creştină din Ierusalim. Astăzi, el este cinstit şi în Occident, ca învăţător al Bisericii. 
19
Sf. Marcel Callo, m.

*

19
† SF. IOSIF, soţul sf. Fc. Maria
Evanghelia îl numeşte pe Iosif om drept, aşa cum au fost numiţi vechii patriarhi ai Israelului. El, asemenea lor, credea în iubirea lui Dumnezeu faţă de poporul său şi faţă de omenirea întreagă şi aştepta împlinirea promisiunii de mântuire, a unei mântuiri ce trebuia să vină de sus. 
20
Sf. Claudia, fc.
*
20
Sf. Alexandra m.
*
21
Sf. Clemenţa, călug.
*
22
Sf. Octavian, m.
23
Sf. Turibiu de Mongrovejo, ep. *
Turibiu era un avocat strălucit, foarte fidel regelui care îl numise judecător în Granada. Se născuse la León, în anul 1538, dintr-o familie nobilă, şi studiase la Valladolid, la Salamanca şi la Santiago de Compostela. 
24
Sf. Ecaterina a Suediei, călug.
*
24
Sf. Romulus
*
25
† BUNA-VESTIRE
Datorită harului de a fi fost zămislită fără de păcatul strămoşesc, precum şi faptului de a-şi fi consacrat lui Dumnezeu fecioria ei, Maria a dovedit, în lumina credinţei, o înţelegere şi o supunere excepţional de aleasă şi de delicată”. (E. Schillebeeckx) 
25
Sf. Dismas
Sfântul evanghelist Luca, istorisind suferinţele şi moartea pe Cruce a lui Isus între doi tâlhari, notează cum unul dintre ei, privind durerea şi bunătatea răstignitului dintre ei,   s-a rugat lui Isus: „Doamne, aminteşte-ţi de mine când vei fi în împărăţia ta”. 
26
Sf. Emanuel, m.
Între creştinii care au fost martirizaţi pe timpul lui Diocleţian (284-305) se află şi martirul Emanuel. Numele acesta este o transformare a numelui biblic dat lui Mesia: Immanuel Dumnezeu este cu noi
27
Sf. Ioan din Egipt
*
29
Sf. Eustasie, abate
*
30
Sf. Ioan Climac (Scărarul), abate
Ioan este numele de botez, iar Climac - un supranume ce i s-a dat pentru un tratat foarte renumit despre viaţa ascetică, tratat numit „Scara Paradisului”; şi astfel Ioan a fost supranumit Climac sau Scărarul. 
31
Sf. Beniamin, diacon m.
Acest nume atât de vechi ne aminteşte că, în faţa lui Dumnezeu, suntem cu toţi beniamini: „Cine va deveni ca un copil, acela va ajunge în împărăţia Tatălui”.