en-USro-RO

| Login
9 mai 2021
Sfinti  »  Martie   Search
01
Sf. Albin, ep.
Sfântul Albin (în franceză, Aubin), episcop de Angers, este unul dintre sfinţii cei mai populari ai Evului Mediu, îndeosebi în părţile nordice ale Europei. S-a născut la Vannes, în Franţa, dintr-o familie nobilă, în jurul anului 470 
03
Sf. Cunegunda, împ.
A fost fiica ducelui de Luxemburg. Din copilărie a dorit şi s-a hotărât să se consfinţească lui Dumnezeu într-o mănăstire, dar pentru a se supune părinţilor, a acceptat să se căsătorească cu Henric, duce de Bavaria, care apoi a devenit împărat şi a fost încoronat de către Papa în anul 1014. 
03
Sf. Marin, ostaş m.
Marin, un ofiţer nobil şi bogat din armata imperială, care, din dragoste pentru credinţa sa, a ales mai bine moartea de martir, în localitatea Cezareea din Palestina. 
04
Sf. Cazimir, rege *
Cazimir s-a născut la Cracovia, la 3 octombrie 1458, ca fiu al lui Cazimir al IV-lea, rege al Poloniei şi arhiduce al Lituaniei, de unde provenea familia sa, şi al Elisabetei de Austria. Era al treilea dintre cei treisprezece fii. 

05
Sf. Romeo
Romeo este un supranume care se dădea tuturor celor ce se duceau în pelerinaj la Roma; prin extindere, se acorda celor care vizitau unul sau mai multe dintre locurile sfinte ale creştinătăţii. 
05
Sf. Teofil, ep.
*
05
Sf. Adrian din Cezareea, m.

*

05
Sf. Luciu I, pp. m.
*
06
Sf. Coletta, fc.
*
07
Ss. Perpetua şi Felicitas, m. **
Perpetua era o tânără matroană, căsătorită şi cu un copil încă în faşă. Pentru rangul şi pentru inteligenţa ei, era foarte bine instruită, după cum rezultă din scrisorile sale. Familia ei era creştină, cu excepţia tatălui. 
08
Sf. Ioan al lui Dumnezeu, călug. *
Când Ioan cerea pomană spunea întotdeauna: “Faceţi bine, fraţilor, pentru voi înşivă!”, pentru a aminti fiecăruia că cine dă unui sărac, dă cu împrumut lui Dumnezeu. De aici, şi numele de “fatebenefratelli” dat fiilor săi spirituali. 
09
Sf. Francisca Romana, călug.
Născută în anul 1384, dintr-o familie nobilă, a primit o educaţie elevată pentru o copilă din acel timp. Se pricepea la artă şi la literatură şi cunoştea bine Divina comedie.Creştină convinsă, admira viaţa din mănăstiri, dar drumul ei a fost căsătoria. 
10
Sf. Simpliciu, pp.
Sfântul Simpliciu a păstorit Biserica lui Cristos în calitate de episcop al Romei şi papă între anii 468-483. Era o perioadă de mari frământări, atât pentru Biserică, cât şi pentru Imperiul Roman.
10
Ss. 40 de soldaţi, m.
În multe părţi ale Bisericii creştine, la 10 martie în Biserica de Apus, se comemorează amintirea unui grup de patruzeci de ostaşi, care, pentru credinţa lor statornică faţă de Cristos, au suferit moarte de martiri prin îngheţare într-un loc din părţile Armeniei. 
11
Sf. Rozina
*
12
Sf. Maximilian, m.
În ceata numeroasă a martirilor din Numidia (ţinut aflat astăzi în Algeria) se află şi fiul unui ofiţer însărcinat cu recrutarea ostaşilor pentru armata imperială; se numea Maximilian.
13
Sf. Teodora, m.
Teodora este forma feminină a numelui personal Theodoros, un nume foarte frecvent chiar la grecii din antichitate. Creştinii l-au preluat cu bucurie, deoarece înseamnă: „dăruit, dăruită de Dumnezeu”. 

14
Sf. Matilda, regină
Sfânta Matilda a fost soţia regelui Henric I, numit Păsărarul, care, în anul 919, a luat în stăpânire regatul Germaniei, urmaşii lui Henric I, dinastia Ottonilor, au dus regatul pe culmea strălucirii, ajungând să se considere urmaşi ai Imperiului Roman de Apus. 
15
Sf. Longin, m.
După o veche tradiţie, acesta ar fi fost numele ostaşului trimis să se asigure că Isus cel răstignit pe cruce era mort cu adevărat. Pentru aceasta, şi-a ridicat suliţa şi, prin partea dreaptă a crucificatului, i-a străpuns inima. 
15
Sf. Luiza de Marillac, călug.
Portretul artistic făcut de Sfântul Vincenţiu de Paul descrie chipul sfintei amintite astăzi: umilă, inteligentă şi supusă colaboratoare a marelui sfânt al carităţii. „Singur Dumnezeu ştie ce tărie sufletească are această femeie”.
16
Sf. Benedicta, călug.
Fiică a unei familii înstărite din oraşul Assisi, a fost profund mişcată şi puternic atrasă de viaţa nouă pe care o începuseră concetăţenii ei, Francisc al lui Bernardone şi Clara Offreduccio; viaţă de sărăcie, de muncă, de iubire şi negrăită bucurie 
17
Sf. Patriciu, ep. *
Avea doar 16 ani când piraţii l-au smuls din Marea Britanie, pământul său, şi l-au vândut ca sclav pe coastele nordice ale Insulei Verde unui necunoscut, probabil un şef de trib, ajungând evanghelizatorul acesteia mai târziu.
18
Sf. Ciril de Ierusalim, ep. înv. *
A murit în anul 386, după ce a reconstruit din temelie comunitatea creştină din Ierusalim. Astăzi, el este cinstit şi în Occident, ca învăţător al Bisericii. 
19
Sf. Marcel Callo, m.

*

19
† SF. IOSIF, soţul sf. Fc. Maria
Evanghelia îl numeşte pe Iosif om drept, aşa cum au fost numiţi vechii patriarhi ai Israelului. El, asemenea lor, credea în iubirea lui Dumnezeu faţă de poporul său şi faţă de omenirea întreagă şi aştepta împlinirea promisiunii de mântuire, a unei mântuiri ce trebuia să vină de sus. 
20
Sf. Claudia, fc.
*
20
Sf. Alexandra m.
*
21
Sf. Clemenţa, călug.
*
22
Sf. Octavian, m.
23
Sf. Turibiu de Mongrovejo, ep. *
Turibiu era un avocat strălucit, foarte fidel regelui care îl numise judecător în Granada. Se născuse la León, în anul 1538, dintr-o familie nobilă, şi studiase la Valladolid, la Salamanca şi la Santiago de Compostela. 
23
Sf. Pelagia
*
24
Sf. Ecaterina a Suediei, călug.
*
24
Sf. Romulus
*
25
† BUNA-VESTIRE
Datorită harului de a fi fost zămislită fără de păcatul strămoşesc, precum şi faptului de a-şi fi consacrat lui Dumnezeu fecioria ei, Maria a dovedit, în lumina credinţei, o înţelegere şi o supunere excepţional de aleasă şi de delicată”. (E. Schillebeeckx) 
25
Sf. Dismas
Sfântul evanghelist Luca, istorisind suferinţele şi moartea pe Cruce a lui Isus între doi tâlhari, notează cum unul dintre ei, privind durerea şi bunătatea răstignitului dintre ei,   s-a rugat lui Isus: „Doamne, aminteşte-ţi de mine când vei fi în împărăţia ta”. 
26
Sf. Emanuel, m.
Între creştinii care au fost martirizaţi pe timpul lui Diocleţian (284-305) se află şi martirul Emanuel. Numele acesta este o transformare a numelui biblic dat lui Mesia: Immanuel Dumnezeu este cu noi
27
Sf. Ioan din Egipt
*
28
Sf. Sixt al III-lea, pp.
Cinci sunt papii ce au purtat acest nume; dintre aceştia, primii trei sunt onoraţi cu numele de „Sfânt”, iar Sixt al IV-lea este acela care a ordonat construirea celebrei „Capele Sixtine” din Vatican. 
29
Sf. Eustasie, abate
*
30
Sf. Ioan Climac (Scărarul), abate
Ioan este numele de botez, iar Climac - un supranume ce i s-a dat pentru un tratat foarte renumit despre viaţa ascetică, tratat numit „Scara Paradisului”; şi astfel Ioan a fost supranumit Climac sau Scărarul. 
31
Sf. Beniamin, diacon m.
Acest nume atât de vechi ne aminteşte că, în faţa lui Dumnezeu, suntem cu toţi beniamini: „Cine va deveni ca un copil, acela va ajunge în împărăţia Tatălui”.