en-USro-RO

| Login
7 martie 2021

Sfântul Dezideriu 

(?-407)

episcop


În anul 407, cu prilejul unei invazii a Vandalilor, episcopul localităţii Langres – Franţa -, Dezideriu, cu gândul de a-i îmblânzi pe invadatori, iese înaintea lor, purtând în mâini Cartea Sfintelor Evanghelii; comandantul nu se impresionează de prezenţa şi rugămintea bătrânului şi ordonă să fie executat pe loc, împreună cu cei care erau cu el. Multă vreme s-a păstrat cartea stropită de sângele curajosului episcop.

Martirologiul Roman
aminteşte un alt Sfânt Dezideriu, episcop de Vienne – Franţa -, care, spre sfârşitul secolului al VI-lea, nu s-a sfiit să o dojenească în public pe regina Brunhilda pentru viaţa ei dezordonată.

După mai multe încercări nereuşite de a-l îndepărta din scaunul episcopal, regina trimite o trupă de ostaşi care să-l aresteze pe Dezideriu. Aceştia, cunoscând dorinţa Brunhildei, îl chinuiesc atât de mult pe sfântul episcop, încât el leşină pe drum; atunci, ei, cu lovituri de baston, îi pun capăt vieţii. Este una dintre miile de jertfe care au stropit pământul Europei cu sânge de martiri şi a făcut posibilă naşterea unei lumi noi.

Creştinii din primele veacuri atribuiau numele de Dezideriu copiilor ce răspundeau unor dorinţe ale părinţilor, deoarece, în limba latină, desiderium înseamnă dorinţă. Prenumele evocă şi o imagine a lui Cristos, care a fost numit în Vechiul Testament „Dorul munţilor veşnici”, dorul tuturor sufletelor mari; de asemenea, poate aduce aminte de rugăciunea psalmistului: „Precum doreşte cerbul izvoarele apelor, aşa te doreşte sufletul meu pe Tine, Doamne”. Prenumele Dezideriu poate avea şi forma de: Desir, Desire, Didier, Desimir, Desislau; pentru femei, există forma Deziderata.