en-USro-RO

| Login
22 mai 2018

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Marți, 22 mai 2018

Sfintii zilei
Ss. Rita din Cascia, cãlug. *; Emil, m.
Liturghierul Roman
Marți din sãptãmâna a 7-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde (alb), III, PP
Lectionar
Iac 4,1-10: Cereți și nu primiți, pentru cã cereți rãu.
Ps 54: Încredințeazã Domnului grijile tale și el te va hrãni.
Mc 9,30-37: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor și îl vor ucide. Dacã cineva vrea sã fie primul, sã fie ultimul dintre toți și slujitorul tuturor.
Meditatia zilei
Marți din sãptãmâna a 7-a de peste an

SFÂNTUL FELIX

(?-582)

Felix este unul dintre marii episcopi din părţile Franţei, în perioada de după încreştinarea francilor. Atunci, episcopii îndeplineau nu numai activităţile religioase, dar erau, în acelaşi timp, şi conducători civili şi militari, iar în caz de război, deveneau comandanţi de oşti. Sfântul Felix a păstorit în regiunea unde astăzi se află oraşul Nantes, Franţa.

Martirologiul Roman
înregistrează 75 de sfinţi cu numele Felix; aceasta dovedeşte cât de iubit a fost de primii creştini acest nume. Şi la romani era printre cele mai răspândite supranume. Înţelesul primar este de „productiv”, „care dă roade”, „ocrotit de zei”, „om care reuşeşte în toate”. Se pare că la bază are cuvântul fela = mamelă, şi exprimă ideea de „cel care dă lapte”, „fertil, productiv”. Creştinii exprimă prin prenumele Felix, precum şi multele variante: Felician, Felicia, Felicius, Feliciana, adevărul fundamental rostit de Cristos: „Cel ce rămâne în mine şi eu în el, acela aduce roadă multă” (Ioan 15,5).