en-USro-RO

| Login
17 august 2018

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Vineri, 17 august 2018

Sfintii zilei
Ss. Miron, pr. m.; Eusebiu, pp.; Beatrice, cãlug.
Liturghierul Roman
Vineri din sãptãmâna a 19-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde, III
Lectionar
Ez 16,1-15.60.63 (16,59-63): Frumusețea ta era desãvârșitã datoritã strãlucirii cu care eu te-am înzestrat; la adãpostul faimei tale, ai ajuns o desfrânatã. (Îmi voi aminti de alianța mea fãcutã cu tine; tu îți vei aminti de cãile tale și te vei umili.)
Ps Is 12,2-3.4bcd.5-6: Veți scoate apã cu bucurie din izvoarele mântuirii.
Mt 19,3-12: Din cauza împietririi inimii voastre v-a permis Moise sã vã lãsați soțiile. De la început însã nu a fost așa
.
Meditatia zilei
Vineri din sãptãmâna a 19-a de peste an

SFÂNTUL FREDERIC

(?-838)

Viaţa sfântului Frederic este foarte puţin cunoscută, deşi numele lui este unul dintre cele mai răspândite, îndeosebi în ţinuturile de limbă germană. Despre Sfântul Frederic se ştie că a fost episcop de Utrecht (astăzi, mare oraş în Olanda) pe vremea lui Ludovic I cel Pios, rege al francilor şi împărat al Occidentului. Deoarece soţia lui Ludovic, împărăteasa Iuditha, avea o purtare dezordonată, episcopul, asemenea Sfântului Ioan Botezătorul, şi-a făcut datoria şi de mai multe ori i-a atras atenţia asupra greşelilor ce le făcea. Drept răspuns, se pare că împărăteasa a pus la cale asasinarea lui Frederic, asasinare ce a avut loc în anul 838. Martirologiul Roman îl comemorează pe Sfântul Frederic la 18 iulie.

Numele Frederic este compus din două elemente; prima parte este cuvântul vechi german frithul, sau fridhul, care înseamnă: protecţie, apărare, ocrotire dătătoare de pace (de unde provine cuvântul german Friede - pace); al doilea element este cuvântul rik - domn, stăpân, bogat; alăturate, aceste elemente au înţelesul de „om care stăpâneşte în pace”, „om care îşi apără averea prin metode paşnice”, „om a cărui bogăţie este pacea”. Probabil că dorinţa de o viaţă paşnică pentru copiii lor i-a făcut pe mulţi părinţi să le dea numele de: Friedrich în germană, Federico în italiană, Frederic în franceză (cu prescurtări: Fréri, Frary, Ferry, Fery), Frederic în română; există şi forma feminină Friedricha, sau Federica. Istoria ne arată însă că mulţi dintre cei cu astfel de nume au fost războinici aprigi, uneori sângeroşi. Sfântul episcop Frederic, primind să apare cu preţul vieţii sale demnitatea şi puritatea vieţii de familie, a contribuit la apărarea unuia dintre principalele izvoare ale păcii.