en-USro-RO

Inregistrare | Login
21 martie 2018

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Miercuri, 21 martie 2018

Sfintii zilei
Sf. Nicolae de Flüe, pustnic
Liturghierul Roman
Miercuri din sãptãmâna a 5-a din Post
Liturghie proprie, prefațã pentru Patimile Domnului I
violet, I
Lectionar
Dan 3,14-20.91-92.95: Dumnezeu l-a trimis pe îngerul sãu și i-a eliberat pe slujitorii sãi.
Ps Dan 3,52-56: Vrednic de laudã ești, Doamne, și preamãrit în veci.
In 8,31-42: Dacã Fiul vã va elibera, veți fi într-adevãr liberi.
Meditatia zilei
Miercuri din sãptãmâna a 5-a din Post

SFÂNTUL APOLLINAR

episcop martir
[1]

(sec. II)

Nu atât moartea, cât, mai ales, credinţa şi devoţiunea îl fac pe martir; şi dacă este virtute a muri în luptă din dragoste faţă de rege, la fel, este o virtute perfectă aceea de a lupta continuu şi de a duce până la capăt bătălia
[2].

Este patronul oraşului Ravenna şi al provinciei Emilia Romagna. A fost primul episcop şi unicul martir al cărui nume se cunoaşte din acest oraş. După cum spun actele martiriului său, Apollinar s-a născut la Antiohia, unde ar fi fost discipol al sfântului Petru, care l-ar fi numit episcop de Ravenna. Este unul dintre martirii cei mai renumiţi din Biserica primară şi veneraţia cu care este cinstit este cea mai mare mărturie a sfinţeniei şi spiritului său apostolic.

A început să facă multe convertiri în oraşul său natal, fapt pentru care autorităţile l-au alungat. Atunci, sfântul Apollinar a început să predice în Bologna, dar din nou a trebuit să plece în exil şi, în timpul călătoriei pe mare, a naufragiat pe coastele Dalmaţiei, unde a fost persecutat, întrucât predica evanghelia. Apolinar s-a întors de trei ori la sediul său episcopal şi tot de atâtea ori a fost capturat, torturat şi alungat din nou. Împăratul roman a publicat un decret prin care îi condamna pe toţi creştinii la exil; sfântul Apollinar s-a ascuns pentru un anumit timp, dar apoi a fost găsit şi maltratat până la moarte.

După sfântul Petru Crisologul, Predica 128, a murit martir şi data sărbătorii lui era deja fixată la 23 iulie de Martirologiul ieronimian, în care era numit “mărturisitor şi preot”. Cultul său s-a dezvoltat la Ravenna, în “Basilica di Classe”, care îi poartă numele şi păstrează relicvele. Venerarea sfântului Apollinar s-a răspândit nu numai în Italia, ci şi în Germania.


 www.santiebeati.it. 

 Petru Crisologul, Predica 128.