en-USro-RO

| Login
30 septembrie 2020

SFÂNTA CELINA

(ap. 500)

călugăriță

Sfânta Celina este una dintre ucenicele şi prietenele Sfintei Genoveva, patroana venerată a oraşului Paris. Era fiica unei familii nobile din ţinutul Meaux, ţinut aflat în partea de Răsărit a regiunii pariziene. Deoarece doica ei, pe care o iubea nespus de mult, suferea de o boală incurabilă, Celina s-a îndreptat spre Paris, pentru a cere mijlocirea Genovevei, recunoscută de toţi ca un suflet privilegiat şi venerată ca salvatoare a oraşului de furia armatelor lui Atila. Rugăciunea i-a fost ascultată şi doica şi-a redobândit sănătatea. Cu inima plină de recunoştinţă şi admiraţie, tânăra Celina se întoarce la binefăcătoarea ei şi îi cere să o primească în rândul ucenicelor sale, dornică de a se consacra cu totul slujirii lui Dumnezeu şi operelor de ajutorare a concetăţenilor care treceau prin mari lipsuri şi încercări. Genoveva îi dă bluza lungă de culoare bleu-ciel şi mantaua de culoare neagră, pe care le purtau femeile consacrate lui Dumnezeu, şi o ajută să anuleze proiectul de căsătorie cu un tânăr din Meaux. Se spune ca acesta, plin de mânie, a căutat să se răzbune atât pe Celina, cât şi pe Genoveva, dar ele au intrat într-o biserică şi, în mod miraculos, s-a format un zid ce le-a separat de urmăritorul lor.

De asemenea, se aminteşte că, într-una dintre călătoriile sale către Paris, Celina a fost cuprinsă de o sete ucigătoare şi, neaflând în apropiere nici un izvor, s-a îndreptat cu gândul către Genoveva şi, deodată, a văzut ţâşnind din pământ un firicel de apă, de la care şi-a potolit setea. Izvorul a continuat să curgă şi aproape de el s-a ridicat o capelă, transformată în 1184 în Abaţia de la Juilly; Ludovic al XIII-lea a deschis aici Colegiul Oratorian, în care mai târziu aveau să predea lecţii Malebranche, Fouché şi părintele Laberthonniére.

Sfânta Celina şi-a petrecut ultima parte a vieţii într-o mănăstire şi a murit cu câţiva ani mai înainte de prietena şi binefăcătoarea sa, în jurul anului 500.

Numele personal Celina este o prescurtare a diminutivului Marcelina, derivat din numele Marcu, nume ce aminteşte de zeul războiului, Marte. Astfel, o sfântă iubitoare de pace este înrudită prin numele său cu simbolul războiului şi cu planeta Marte, numită aşa din cauza culorii sale roşiatice, asemănătoare cu sângele vărsat pe câmpurile de luptă.