en-USro-RO

| Login
14 noiembrie 2019

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Joi, 14 noiembrie 2019

Sfintii zilei
Sf. Ștefan-Teodor, ep. m.; Fer. Serapion, cãlug. m.
Liturghierul Roman
Joi din sãptãmâna a 32-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde, IV
Lectionar
Înț 7,22-8,1: Înțelepciunea este iradierea luminii veșnice, oglinda fãrã patã a lucrãrii lui Dumnezeu.
Ps 118: Cuvântul tãu, Doamne, rãmâne în vecii vecilor.
Lc 17,20-25: Împãrãția lui Dumnezeu este înãuntrul vostru.
Meditatia zilei
Joi din sãptãmâna a 32-a de peste an

În Faptele sfântului Sebastian, marele cavaler creştin ucis de arcaşii împăratului, se citeşte la un moment dat numele lui Zoe, soţia fericitului Nicostrat, care, mai înainte ca sfântul cavaler să fie răpus de săgeţi, a fost ucisă de persecutorii păgâni.
Ea se convertise la cuvintele miraculoase ale sfântului Sebastian. După ea, s-a convertit şi soţul Nicostrat. În timp ce se ruga la mormântul sfântului Petru, în timpul persecuţiei lui Diocleţian, Zoe a fost arestată şi închisă. A sfârşit atârnată de părul ei de un copac, sub care s-a aprins un foc. A murit astfel, nu din cauza flăcărilor, ci din cauza fumului.
Zoe este un nume antic, care nu a cunoscut variaţii. Derivă de la cuvântul omonim grec care înseamnă „viaţă”. Onomastica este sărbătorită în mod tradiţional pe 2 mai în memoria sfintei Zoe, tânără sclavă care a suferit martiriul în anul 127 împreună cu soţul şi cu cei doi fii. Au fost arşi pe rug pentru că au refuzat să adore idolii păgâni. Biserica mai aminteşte şi o altă martiră, ucisă la Roma în secolul al III-lea, pe 5 iulie.