en-USro-RO

| Login
29 septembrie 2020
Sfinti  »  Februarie   Search

Februarie

Februarie
Sf. Eulalia, fc. m.
Sf. Eulalia, fc. m.
12 Februarie

Această foarte tânără martiră spaniolă, care în mozaicurile Bisericii „Sf. Apolinar cel Nou” din Ravena este reprezentată între alte două martire adolescente, Agnesa şi Cecilia, pare să fie una şi aceeaşi persoană cu cele două sfinte numite Eulalia şi amintite de „Martirologiul Roman”, la 12 februarie şi la 10 decembrie. Prima, cinstită la Barcelona, ar fi fost martirizată sub Diocleţian (284-305); a doua - martirizată la Merida în timpul tetrarhiei (Maximilian, Constantin, Diocleţian, Galeriu) de la 295 la 305.

Sf. Fecioară Maria de la Lourdes *
Sf. Fecioară Maria de la Lourdes *
11 Februarie

Faptele amintite în comemorarea aceasta s-au petrecut într-o mică localitate de la poalele Munţilor Pirinei, localitate numită Lourdes, în anul 1858. În ziua de 11 februarie, tânărei Bernadeta Soubirous, în vârstă de 14 ani i s-a arătat Sf. Fecioară.

Sf. Scolastica, fc. **
Sf. Scolastica, fc. **
10 Februarie

Cunoaştem puţin sau aproape nimic despre viaţa sa pământească. Evident, s-a născut la Norcia şi se pare că deja de copilă a voit să se consacre în totalitate lui Dumnezeu, ducând o viaţă de reculegere în casa sa. 

Sf. Apolonia, fc. m.
Sf. Apolonia, fc. m.
09 Februarie

O tânără fecioară, cu numele Apolonia, mai înainte de a fi arsă de vie, a fost supusă unor chinuri îngrozitoare. „Toţi se reped în casele creştinilor” – scrie cu amărăciune Dionisie.

Sf. Iosefina Bakhita, fc. *
Sf. Iosefina Bakhita, fc. *
08 Februarie

S-a născut în Sudan, în anul 1869, şi, răpită la vârsta de 7 ani, a fost vândută de mai multe ori. La 21 de ani primeşte botezul şi îşi dedică viaţa Domnului care i-a arătat atâtea forme de iubire.

Sf. Ieronim Emiliani *
Sf. Ieronim Emiliani *
08 Februarie

Tatăl său era senator al Serenissimei, iar mama sa era descendentă a dogilor. Ieronim, totul i-a mers din plin până în acea celebră zi de 27 august 1511, când, dintr-o dată, s-a aflat în lanţuri, ca şi cum ar fi fost un periculos delincvent. 

Sf. Apolinar, m.
Sf. Apolinar, m.
07 Februarie
*
Sf. Richard, rege
Sf. Richard, rege
07 Februarie

Tot din părţile Nordului, mai precis din Anglia, este şi Sfântul Richard, despre care „Martirologiul Roman”, la ziua de 7 februarie, scrie: „La Lucca, în Toscana, înmormântarea Sfântului Richard, Regele Angliei, care a fost tatăl sfântului Villebald, episcop de Einchstadt, şi al sfintei Valburga, fecioară”.

Sf. Doroteea, fc. m.
Sf. Doroteea, fc. m.
06 Februarie
*
Sf. Paul Miki şi îns., m.
Sf. Paul Miki şi îns., m.
06 Februarie

Puţine Biserici ale epocii moderne au un număr de martiri aşa cum este cazul celei japoneze, deoarece, după primii 26, din anul 1597, le-au urmat cel puţin alţi 205 în arcul de timp ce se întinde de la 1617 la 1632.

Sf. Agata, fc. m. **
Sf. Agata, fc. m. **
05 Februarie

Nu avem multe informaţii sigure din punct de vedere istoric despre sfânta Agata. Ea s-a născut la Catania (de asemenea, Palermo se consideră locul ei de naştere) dintr-o familie nobilă şi tot aici a fost martirizată, la data de 5 februarie a anului 250, în timpul persecuţiei lui Decius.

Sf. Veronica
Sf. Veronica
04 Februarie
*
Sf. Andrei Corsini, ep.
Sf. Andrei Corsini, ep.
04 Februarie

Andrei, fiul unei familii notabile din Florenţa, familia Corsini, s-a născut în anul 1301, anul în care Dante Alighieri era alungat din cetatea sa, împărţită în tabere şi pradă unor grave tulburări. Înainte de naştere, mama lui spusese că în vis l-a văzut pe fiul ei cu înfăţişarea unui lup ce s-a transformat în miel.

Sf. Oscar, ep. *
Sf. Oscar, ep. *
03 Februarie

S-a născut la Corbie, în Piccardia, în Franţa septentrională, în 801, la un an după încoronarea imperială a lui Carol cel Mare, dintr-o familie de emigranţi saxoni. Încă de copil şi-a pierdut mama şi a fost educat de călugării de la abaţia din Corbie, unde învăţatul abate Adelard, vărul împăratului, avea misiunea de a pregăti tinerii saxoni pentru evanghelizarea conaţionalilor lor.

Sf. Blaziu, ep. m. *
Sf. Blaziu, ep. m. *
03 Februarie

Despre acest sfânt armean, singura informaţie istorică certă, ajunsă până la noi, este că a fost martirizat pe când era episcop de Sebaste. Cât priveşte restul, trebuie să ne mulţumim cu foarte frumoasa relatare a pătimirii sale, din punct de vedere istoric puţin sigură, dar foarte interesantă

Sf. Cornel, centurion
Sf. Cornel, centurion
02 Februarie
El a fost cunoscut ca un om evlavios, sutaşul roman, de care se temeau că se ruga şi a fost generos în a face pomană. Reşedinţa lui a fost în Cezareea Palestinei şi a aparţinut cohortei cunoscute sub numele de "Italica". 
Sf. Veridiana, fc.
Sf. Veridiana, fc.
01 Februarie

Sfânta Veridiana (sau Verdiana, ori Viridiana) s-a născut în Castelfiorentino – Italia, din familia Attavanti, în anul 1182; este contemporană cu Sfântul Francisc din Assisi, care a vizitat-o în 1221 şi a primit-o în Ordinul al III-lea Franciscan.

Sf. Teodor, soldat m.
Sf. Teodor, soldat m.
17 Februarie

*

Sf. Simeon Bătrânul
Sf. Simeon Bătrânul
03 Februarie

Sfântul evanghelist Luca, istorisind naşterea şi copilăria lui Isus, aminteşte de un bătrân cu numele Simeon, care i-a întâmpinat pe Iosif şi pe Maria când au venit la templul din Ierusalim pentru ceremonia „purificării”, la patruzeci de zile după naştere.

Pagina 2 din 2First   Precedentul   1  [2]  Urmatorul   Ultimul