en-USro-RO

Inregistrare | Login
18 decembrie 2017

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Luni, 18 decembrie 2017

Sfintii zilei
Ss. Malahia, profet; Graţian, ep.
Liturghierul Roman
18 decembrie
Liturghie proprie, prefaţă pentru Advent II
violet, III, LN
Lectionar
Ier 23,5-8: Îi voi ridica lui David o odraslă dreaptă.
Ps 71: În zilele lui, va înflori dreptatea şi multă pace.
Mt 1,18-24: Isus se va naşte din Maria, logodnica lui Iosif, fiul lui David.
Meditatia zilei
18 decembrie


Octombrie

Octombrie
Sf. Cornel, centurion
Sf. Cornel, centurion
20 Octombrie
El a fost cunoscut ca un om evlavios, sutaşul roman, de care se temeau că se ruga şi a fost generos în a face pomană. Reşedinţa lui a fost în Cezareea Palestinei şi a aparţinut cohortei cunoscute sub numele de "Italica". 
Sf. Longin, m.
Sf. Longin, m.
16 Octombrie
După o veche tradiţie, acesta ar fi fost numele ostaşului trimis să se asigure că Isus cel răstignit pe cruce era mort cu adevărat. Pentru aceasta, şi-a ridicat suliţa şi, prin partea dreaptă a crucificatului, i-a străpuns inima. 
Sf. Romeo
13 Octombrie
Romeo este un supranume care se dădea tuturor celor ce se duceau în pelerinaj la Roma; prin extindere, se acorda celor care vizitau unul sau mai multe dintre locurile sfinte ale creştinătăţii. 
Sf. Pelagia
Sf. Pelagia
08 Octombrie
*
Sf. Urban, m.
31 Octombrie

*

Sf. Alfons Rodriguez, călug.
Sf. Alfons Rodriguez, călug.
31 Octombrie

Sfântul Alfons de Rodriguez a fost călugăr iezuit. Timp de treizeci de ani, a îndeplinit funcţia de portar la Colegiul Monte Sion din însorita insulă a Mediteranei, Palma de Mallorca, unde şi-a meritat dragostea şi preţuirea din partea elevilor şi a locuitorilor oraşului prin înţelepciunea, bunătatea şi răbdarea lui îngerească

Sf. Narcis, patriarh de Ierusalim
Sf. Narcis, patriarh de Ierusalim
29 Octombrie

Sfântul Narcis este al treizecilea episcop al Ierusalimului, chemat să păstorească această venerabilă Biserică în anul 195, pe când avea vârsta de aproape o sută de ani.

SF. IUDA, ap.
SF. IUDA, ap.
28 Octombrie

Sf. Iuda are şi el un supranume: Tadeul, care înseamnă mărinimos. După o tradiţie culeasă de istoricul Nichifor Calist, apostolul Iuda a evanghelizat Palestina, Siria şi Mesopotamia şi a murit martir la Edesa.

SF. SIMON, ap.
SF. SIMON, ap.
28 Octombrie

Simon este supranumit Canaaneul sau Zelotul, doi termeni care au aceeaşi semnificaţie, adică om plin de zel. Unii se gândesc că un atare titlu i-a fost atribuit datorită ataşamentului său faţă de legea şi de tradiţiile iudaice.

Sf. Dumitru, m.
Sf. Dumitru, m.
26 Octombrie

Sărbătoarea Sfântului mucenic Dumitru este una dintre cele mai îndrăgite de către credincioşii din întreg Răsăritul creştin, iar numele Dumitru este purtat, în diferite variante, de către foarte mulţi bărbaţi.

Sf. Marcian, m.
Sf. Marcian, m.
26 Octombrie
Martirologiul Roman îi aminteşte pe aceşti doi martiri care şi-au mărturisit credinţa în Cristos, fiind osândiţi la moarte prin tăierea capului, probabil în această zi. Faptul s-a petrecut în localitatea Venàfrum din provincia Campania, în Sudul Italiei, pe vremea împăratului Maximilian.
Ss. Crisant şi Daria, soţi m.
Ss. Crisant şi Daria, soţi m.
25 Octombrie

Istorisirea martiriului Sfântului Crisant şi al soţiei sale, Daria, le-a dat scriitorilor bisericeşti prilejul de a expune pe larg frământările sufleteşti şi încercările prin care aveau de trecut cetăţenii romani din înalta societate în drumul spre Cristos.

Fer. Alois Guanella
Fer. Alois Guanella
24 Octombrie

*

Sf. Anton M. Claret, ep. *
Sf. Anton M. Claret, ep. *
24 Octombrie

Anton Maria Claret a trăit într-o epocă de mari transformări sociale şi politice, când Europa se zbătea între rezistenţele conservatoare şi tendinţele progresiste şi liberale care au pornit la drum o dată cu Revoluţia Franceză.

Sf. Sorin, ep.
Sf. Sorin, ep.
23 Octombrie

*

Sf. Ioan de Capistran, pr.
Sf. Ioan de Capistran, pr.
23 Octombrie

Istoria a recunoscând în sfântul Ioan de Capistran apostolul Europei care, fără un om cu un temperament ca al său, probabil ar fi cunoscut timpuri destul de triste.

Sf. Maria Salome
Sf. Maria Salome
22 Octombrie

Maria Salome a fost soţia pescarului galilean Zebedeu și mama apostolilor Ioan şi Iacob. Se presupune că Maria Salome a depus o grijă şi o activitate remarcabile în viaţa micii comunităţi apostolice în timpul lui Isus.

Sf. Celina, călug.
Sf. Celina, călug.
21 Octombrie

Sfânta Celina este una dintre ucenicele şi prietenele Sfintei Genoveva, patroana venerată a oraşului Paris.

Sf. Ursula şi îns., m.
Sf. Ursula şi îns., m.
21 Octombrie

rRpândirea cultului Sfintei Ursula este alegerea ei ca patroană a institutului întemeiat în 1530 de către Sfânta Angela Merici (vezi 27 ianuarie), pentru formarea culturală şi religioasă a tinerelor din păturile sărace, aşa-numitele „călugăriţe ursuline”.

Sf. Bertilla, călug.
Sf. Bertilla, călug.
20 Octombrie

Papa Ioan al XXIII-lea a ridicat-o la cinstea sfintelor altare pe o infirmieră decedată la vârsta de treizeci şi patru de ani, după ce, timp de şaptesprezece ani, a îngrijit cu dragoste nenumăraţi bolnavi, îndeosebi în timpul Primului Război Mondial, şi după ce ea însăşi a suportat două operaţii grele

Pagina 1 din 3First   Precedentul   [1]  2  3  Urmatorul   Ultimul