en-USro-RO

Inregistrare | Login
25 februarie 2018

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Duminică, 25 februarie 2018

Sfintii zilei
Sf. Cezar, medic
Liturghierul Roman
† DUMINICA a 2-a din Post
Liturghie proprie, Credo, prefațã proprie
violet, II
Lectionar
Gen '22,1-2.9a.10-13.15-18: Jertfa patriarhului nostru Abraham.
Ps 115: Voi umbla înaintea Domnului pe pãmântul celor vii.
Rom 8,31b-34: Dumnezeu nu l-a cruțat pe propriul sãu Fiu.
Mc 9,2-10: Acesta este Fiul meu cel iubit.
 


Decembrie

Decembrie
Sf. Eulalia, fc. m.
Sf. Eulalia, fc. m.
10 Decembrie

Această foarte tânără martiră spaniolă, care în mozaicurile Bisericii „Sf. Apolinar cel Nou” din Ravena este reprezentată între alte două martire adolescente, Agnesa şi Cecilia, pare să fie una şi aceeaşi persoană cu cele două sfinte numite Eulalia şi amintite de „Martirologiul Roman”, la 12 februarie şi la 10 decembrie. Prima, cinstită la Barcelona, ar fi fost martirizată sub Diocleţian (284-305); a doua - martirizată la Merida în timpul tetrarhiei (Maximilian, Constantin, Diocleţian, Galeriu) de la 295 la 305.

Sf. Rudolf, m.
Sf. Rudolf, m.
01 Decembrie
Sf. Melania
Sf. Melania
31 Decembrie

*

Ss. Silvestru I, pp. *
Ss. Silvestru I, pp. *
31 Decembrie
În timpul persecuţiei lui Diocleţian, el şi-a mărturisit credinţa şi, pentru acest motiv, în 314, a fost ales ca episcop al Romei. Prezenţa şi iniţiativele împăratului Constantin au reuşit însă să pună puţin în umbră figura acestui papă.
Sf. Ecaterina Labouré, fc.
Sf. Ecaterina Labouré, fc.
31 Decembrie
Numele Sfintei Ecaterina este strâns legat de „medalia miraculoasă” cunoscută şi purtată cu pietate de către mulţi credincioşi ai Bisericii Catolice, ca simbol al iubirii Preacuratei Fecioare Maria faţă de ei şi al încrederii lor în ocrotirea Mamei Cereşti.
Sf. Ilaria, m.
Sf. Ilaria, m.
30 Decembrie

*

Sf. Thomas Becket, ep. m. *
Sf. Thomas Becket, ep. m. *
29 Decembrie

Thomas Becket este văzut de unii ca martir pentru libertatea Bisericii, şi de alţii, ca intransigent susţinător al puterii clericale.

 † SF. FAMILIE: Isus, Maria şi Iosif
† SF. FAMILIE: Isus, Maria şi Iosif
28 Decembrie

*

SS. PRUNCI NEVINOVAŢI, m.
SS. PRUNCI NEVINOVAŢI, m.
28 Decembrie

Uciderea pruncilor nevinovaţi este istorisită numai de Sfântul Matei, care se adresa, în primul rând, cititorilor evrei şi, prin aceasta, intenţiona să demonstreze mesianitatea lui Isus, deoarece în El se împlineau profeţiile de demult.

SF. IOAN, ap. şi ev.
SF. IOAN, ap. şi ev.
27 Decembrie

Prima întâlnire cu Maestrul l-a mişcat aşa de profund, încât şi-a amintit până şi ora: era pe la patru după-amiază. Împreună cu Andrei, fratele lui Petru, el se dusese la râul Iordan să-l asculte pe Ioan Botezătorul, şi când acesta l-a prezentat pe Isus care trecea, spunând: “Iată mielul lui Dumnezeu“, l-au urmat pe Nazarinean.

SF. ŞTEFAN, primul martir
SF. ŞTEFAN, primul martir
26 Decembrie

Meritul cel mai mare pe care tradiţia creştină îl atribuie acestui martir este acela de a fi contribuit la convertirea lui Saul sau Paul. Ştefan, “susţinut de forţa carităţii, l-a învins pe Saul şi a meritat să-l aibă însoţitor în cer pe acela care i-a fost persecutor pe pământ”.

Sf. Anastasia, m.
Sf. Anastasia, m.
25 Decembrie

*

Sf. Eugenia, m
Sf. Eugenia, m
25 Decembrie
Comemorarea ei în ziua sărbătorii Naşterii Domnului este, probabil, determinată de înţelesul numelui său, Eugenia, care exprimă ideea de „naştere fericită” – „născută din neam nobil”, şi aminteşte darul naşterii la viaţa divină adus oamenilor de Pruncul de la Bethleem.
† NAŞTEREA DOMNULUI (CRĂCIUNUL)
† NAŞTEREA DOMNULUI (CRĂCIUNUL)
25 Decembrie
Întruparea lui Cristos înseamnă participarea directă a oamenilor la viaţa divină. Reînnoirea omului prin naşterea spirituală a lui Cristos în suflete este tema favorită a pietăţii creştine; ea ne invită să medităm în fiecare an misterul mântuirii noastre în Cristos, şi astfel, să dăm adevăratul sens obiceiurilor numeroase şi mişcătoare legate de sărbătorile Crăciunului.
Sf. Adela, călug.
Sf. Adela, călug.
24 Decembrie
Sfânta Adela, o prinţesă merovingiană, după moartea soţului său, Alberic, a intrat în mănăstirea din Pfalzel, a îmbrăcat rasa călugărească şi, nu după mult timp, a fost aleasă stareţă; a murit în jurul anului 735.
Sf. Ioan de Kety, pr. *
Sf. Ioan de Kety, pr. *
23 Decembrie
Popular este numit Ioan Canzio, de la latinizarea lui K“ty sau Kenty, oraşul său de origine, din apropiere de Cracovia, în Polonia, unde s-a născut în anul 1390. 
Sf. Francisca Cabrini
Sf. Francisca Cabrini
22 Decembrie
Francisca Cabrini s-a născut într-o mică localitate aparţinând de oraşul Lodi, lângă Milano, în anul 1850, fiind ultimul dintre cei treisprezece copii ai unei familii sărace.
Sf. Petru Canisiu, pr. înv. *
Sf. Petru Canisiu, pr. înv. *
21 Decembrie
A murit la Friburg, în timp ce îşi împlinea misiunea de predicare, la 21 decembrie 1597. Faima sfinţeniei sale a fost universal recunoscută, şi îndată s-a început culegerea de date privind viaţa sa, dar abia în 1925 a fost ridicat oficial la cinstea altarelor, cu titlul de sfânt şi învăţător al Bisericii.

Sf. Iacob, patriarh
Sf. Iacob, patriarh
20 Decembrie

Iacob - care poartă şi numele de Israel -,este sărbătorit în ziua de 20 decembrie, cu cinci zile înainte de sărbătorirea Naşterii Domnului nostru Isus Cristos.

Sf. Isac, Patriarh
Sf. Isac, Patriarh
20 Decembrie
În apropierea sărbătorilor Naşterii Domnului, sunt amintiţi sfinţii patriarhi Avraam, Isac şi Iacob, strămoşi după trup ai lui Isus Cristos, „fiu al lui David, fiu al lui Avraam” (Matei I,1). Biserica creştină îi cinsteşte pe patriarhii şi profeţii Vechiului Testament, deoarece, prin ei, Dumnezeu a vestit şi a pregătit întruparea Fiului său Unic şi răscumpărarea neamului omenesc. Geneza, sau Cartea Facerii, istoriseşte pe larg, începând cu capitolul 11, vers 29, şi până la ultimul capitol, al 50-lea, întâmplările din viaţa lui Avraam, a fiului său, Isac, şi a fiului acestuia, Iacob.

Pagina 1 din 3First   Precedentul   [1]  2  3  Urmatorul   Ultimul