en-USro-RO

| Login
24 octombrie 2020
Sf. Alexie
Sf. Alexie
17 Iulie

Alexie era fiul unic al senatorului roman Eufemian, care, împreună cu soţia sa, Aglaia, ducea o viaţă aleasă de credinţă şi dragoste creştinească, ce s-a transmis şi în sufletul copilului lor. Acesta, ajuns la vârsta căsătoriei, urmând obligaţiile stării sociale din care făcea parte, precum şi sfaturile părinţilor, acceptă să se cunune cu o tânără însufleţită ca şi el de dorinţa desăvârşirii propusă de Sfânta Evanghelie.

Sf. Fc. Maria de pe Muntele Carmel *
Sf. Fc. Maria de pe Muntele Carmel *
16 Iulie
Sf. Vladimir
Sf. Vladimir
15 Iulie

*

Sf. Bonaventura, ep. înv. **
Sf. Bonaventura, ep. înv. **
15 Iulie

S-a născut la Civita di Bagnoregio, lângă Viterbo, în 1221, în familia lui Giovanni di Fidanza, medic, şi Maria di Ritello. De copil s-a îmbolnăvit şi a fost în pericol de moarte. Mama sa i-a atribuit sfântului Francisc minunea vindecării sale. A studiat la umbra conventului franciscan al cetăţii şi apoi a studiat la Paris, devenind foarte curând maestru al artelor.

Sf. Camil de Lellis, pr. *
Sf. Camil de Lellis, pr. *
14 Iulie

Camil avea un sens foarte concret al vieţii. Într-un timp în care mulţi vorbeau despre reforme, dar nu toţi îşi suflecau mânecile pentru a se apuca de treabă, el le dădea fiilor săi această normă: “Fiecare să aibă grijă să n-o facă pe reformatorul în spitale, ci să se străduiască să înveţe mai curând prin operele sale decât prin cuvinte, şi să fie plin de bunăvoinţă faţă de toţi cei care slujesc în spitale”.

Ss. Eugen, ep. şi îns., m.
Ss. Eugen, ep. şi îns., m.
13 Iulie

Zelul şi eforturile lui au dus la reînvierea vieţii creştineşti în toate bisericile catolice, fapt ce i-a nemulţumit pe prelaţii arieni. Aceştia au reuşit să obţină de la regele Huneric un decret pentru expulzarea tuturor episcopilor catolici, între ei fiind şi Eugen: 46 au fost trimişi la tăiat păduri în Corsica şi 303 la muncile câmpului, în Tunisia. După trei ani, în 487, sunt rechemaţi de către urmaşul lui Huneric, Guatamund. Dar nu au decât o scurtă perioadă de linişte; venind un alt rege, favoritul arianismului, Eugen este deportat în Languedoc (Sudul Franţei de astăzi), unde îşi sfârşeşte zilele la Albi, în anul 505.

Sf. Henric, împ. *
Sf. Henric, împ. *
13 Iulie

Se povesteşte că Henric, pe când era încă rege al Bavariei, s-a dus la abaţia Saint-Vanne, la Verdun, pentru a-şi depune coroana şi pentru a se face călugăr. Abatele, după ce l-a ascultat cu atenţie, i-a spus că în viaţa monastică va trebui să asculte întotdeauna şi l-a întrebat dacă era dispus să se supună acestei discipline. După ce a obţinut un răspuns afirmativ, el i-a spus: “Continuă să fii rege, fiul meu, dar din ascultare”. Chiar dacă episodul nu pare a fi istoric, relatarea sa este semnificativă.

Sf. Sharbel Makhluf, pr.
Sf. Sharbel Makhluf, pr.
13 Iulie

În timp ce celebra sfânta Liturghie în ritul siro-maronit, la 16 decembrie 1898, în momentul ridicării ostiei consacrate şi a potirului cu vin şi recitând frumoasa rugăciune euharistică, a fost lovit de apoplexie; transportat în camera lui, a stat opt zile în suferinţă şi agonie, până când, la 24 decembrie, a lăsat această lume.

Sf. Ioan Gualberto, abate
Sf. Ioan Gualberto, abate
12 Iulie

Cu toată împotrivirea familiei, şi mai ales a tatălui, împotrivire cu totul firească şi de înţeles, Ioan cere să fie primit în mănăstirea benedictinilor din apropierea Bisericii San Miniato al Monte. Aici începe ucenicia vieţii monahale cu sinceritate şi dăruire totală; se gândea fericit că a găsit locul unde nu va mai fi atins de ademenirile ucigătoare ale răutăţii şi degradării morale.

 SF. Benedict, abate, patron al Europei
SF. Benedict, abate, patron al Europei
11 Iulie

Benedict s-a născut prin anul 470, la Norcia, la circa 80 km de Roma, într-o familie cu stare economică bună, care îşi putea permite să-l trimită în capitală, însoţit de credincioasa sa doică, pentru a se perfecţiona în studii fără să piardă bunele moravuri.

Sf. Anton Pecierskij
Sf. Anton Pecierskij
10 Iulie

*

Ss. Cei Şapte Fii ai Sf. Felicitas, m.
Ss. Cei Şapte Fii ai Sf. Felicitas, m.
10 Iulie

Este un fapt sigur că împreună cu Sfânta Felicitas au fost efectiv şapte martiri, ale căror nume sunt amintite de Martirologiul Roman, cu specificarea modului în care au suferit moartea de martiri. „La Roma se sărbătoreşte moartea glorioasă a şapte sfinţi fraţi martiri, fii ai Sfintei martire Felicitas; ei sunt: Ianuariu, Felix, Filip, Silvan, Alexandru, Vitale şi Martian; cu toţii au fost martirizaţi în timpul împăratului Antoniu, pe când prefect al Romei era Publius.

Sf. Veronica Giuliani, fc.
Sf. Veronica Giuliani, fc.
09 Iulie

Sfânta pe care o amintim în ziua de 9 iulie s-a născut în anul 1660, la Mercatelle, lângă Urbino (Italia), fiind a şaptea fiică a soţilor Francisc şi Benedicta Giuliani. La vârsta de şaptesprezece ani, a intrat în Mănăstirea Călugăriţelor Clarise din Città di Castello, luându-şi numele de Veronica, în amintirea acelei femei pioase care, cu dragoste şi curaj, a şters cu marama ei faţa plină de sânge a lui Isus, pe când se îndrepta spre Muntele Golgota.

 Ss. Augustin Zhao Rong, pr. şi îns., m. *
Ss. Augustin Zhao Rong, pr. şi îns., m. *
09 Iulie

Le 15 ianuarie 1648, tătarii “manciu”, invadând regiunea Fujian şi arătându-se ostili faţă de religia creştină, l-au ucis pe fericitul Francesco Fernández de Capillas, preot din Ordinul Fraţilor Predicatori. După ce l-au închis şi torturat, l-au decapitat în timp ce recita împreună cu alţii misterele de durere ale Rozariului.

Fericitul Francesco Fernández de Capillas a fost recunoscut de Sfântul Scaun ca protomartir al Chinei.

Sf. Virginia
Sf. Virginia
07 Iulie

*

Sf. Priscilla
Sf. Priscilla
07 Iulie

*

Sf. Aquila
Sf. Aquila
07 Iulie

*

Sf. Felix, ep.
Sf. Felix, ep.
06 Iulie

Felix este unul dintre marii episcopi din părţile Franţei, în perioada de după încreştinarea francilor. Atunci, episcopii îndeplineau nu numai activităţile religioase, dar erau, în acelaşi timp, şi conducători civili şi militari, iar în caz de război, deveneau comandanţi de oşti.

Sf. Maria Goretti, fc. m. *
Sf. Maria Goretti, fc. m. *
05 Iulie

Sfânta Maria Tereza Goretti sau Sfânta Marietta, după numele pe care i-l dădeau cei din familie, nu este numai copila care a preferat să moară, mai degrabă decât să cedeze propunerilor murdare ale unui tânăr depravat.

Sf. Filomena
Sf. Filomena
05 Iulie

*

Pagina 19 din 26First   Precedentul   14  15  16  17  18  [19]  20  21  22  23  Urmatorul   Ultimul