en-USro-RO

| Login
24 octombrie 2020
Sf. Isidor Plugarul, m.
Sf. Isidor Plugarul, m.
15 Mai

Deşi numele Isidor este de origine păgână (Isis este zeitate egipteană a fertilităţii şi a naturii, doron = dar; Isidor – dar al fertilităţii, al naturii), el a fost purtat de cel puţin zece sfinţi înscrişi în Martirologiul Roman, care ne dovedesc că harul lui Dumnezeu sfinţeşte şi firea omului, şi numele.

SF. MATIA, ap.
SF. MATIA, ap.
14 Mai

Eusebiu de Cezareea îl consideră unul dintre cei şaptezeci şi doi de discipoli ai Domnului. Este sigur că, după Înălţare, Petru, aflându-se în cenacol împreună cu apostolii, cu Maria şi alţi credincioşi în număr de circa 120 de persoane, a propus să fie adus din nou la 12 numărul apostolilor, aşa cum fusese voinţa Învăţătorului, alegând pe unul dintre cei prezenţi care au fost cu Isus încă de la început.

Sf. Fecioară Maria de la Fatima *
Sf. Fecioară Maria de la Fatima *
13 Mai

Preacurata Fecioară Maria se arată în ziua de 13 mai la trei copii portughezi, care îşi păşteau oile în locul numit Conca di Iria.

Sf. Pancraţiu, m. *
Sf. Pancraţiu, m. *
12 Mai

A fost martirizat sub Diocleţian şi pe mormântul său, în cimitirul din Ottavilla, aflat pe via Aurelia, a fost ridicată bazilica ce-i poartă numele.

Sf. Ahile, m.*
Sf. Ahile, m.*
12 Mai
Sf. Nereu, m.*
Sf. Nereu, m.*
12 Mai

*

Sf. Mamert, ep.
Sf. Mamert, ep.
11 Mai

Sfântul Mamert este legat de procesiunea ce se obişnuieşte a se face în zilele de Rogaţiuni, cu trei zile înainte de sărbătoarea Înălţării, când la slujbe şi, apoi, în procesiuni în afara bisericii se fac rugăciuni pentru a se cere de la Dumnezeu îndepărtarea calamităţilor naturale.

Sf. Antonin din Florenţa, ep.
Sf. Antonin din Florenţa, ep.
10 Mai

Fiul unui notar din marele oraş Florenţa, Antoniu s-a născut în anul 1389 şi la botez i s-a dat numele de Anton. Mai târziu, datorită staturii lui mici şi sănătăţii şubrede, i s-a spus Antonin.

Sf. Pahomie, pustnic
Sf. Pahomie, pustnic
09 Mai

Un călugăr egiptean din secolul al IV-lea, Sfântul Pacomie, propune o nouă formă de viaţă călugărească: cenobismul, sau viaţa comună, formă în care disciplina şi autoritatea elimină anarhia anahoreţilor.

Sf. Victor, m.
08 Mai
Fer. Ieremia Valahul, călug.
Fer. Ieremia Valahul, călug.
08 Mai

La 29 iunie 1556, în sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel, se născu cuviosul Ieremia despre care se poate scrie întocmai ceea ce este scris despre Iob: „om simplu şi drept, care se temea de Dumnezeu şi se ferea de păcat” deoarece a fost prin excelenţă un om simplu, desăvârşit din orice punct de vedere, plin de frica lui Dumnezeu, fugind de orice rău, model de perfecţiune şi de sfinţenie.

Sf. Roza Venerini, călug.
Sf. Roza Venerini, călug.
07 Mai
Sf. Ghizela, regină
Sf. Ghizela, regină
07 Mai

Sfânta Gisela este fiica lui Henric al II-lea de Bavaria şi a Giselei de Bourgogne, soră a Sfântului Henric, împărat al Germaniei, şi soţie a Sfântului Ştefan, regele Ungariei.

Sf. Dominic Savio
Sf. Dominic Savio
06 Mai

În anul 1954, Dominic Savio a fost declarat „sfânt”: astfel Biserica l-a propus ca un model pentru toţi tinerii din lume.

Sf. Iudita, văduvă
Sf. Iudita, văduvă
05 Mai

Sfânta Iudita era de loc din Turingia; rămasă văduvă, s-a retras într-un ţinut nelocuit din apropiere de Kulmsee, şi aici a trăit în cea mai mare austeritate, până la moartea sa, în 1260. Este una din grupul de femei nobile şi curajoase, care, rămânând văduve, au ales calea unei vieţi dăruite cu totul lui Dumnezeu şi unei intense trăiri spirituale.

Sf. Florian, m.
Sf. Florian, m.
04 Mai

Despre Sfântul Florian nu se cunoaşte decât faptul că a fost martirizat prin înecare în apele râului Anisus (provincia Noricum, Austria de astăzi), în timpul împăratului Diocleţian.

Sf. Filip, ap.
Sf. Filip, ap.
03 Mai

Filip din Betsaida era pescar şi, la chemarea lui Isus, l-a urmat cu promptitudine. Întâlnindu-l pe Bartolomeu, care era din acelaşi ţinut, l-a informat cu mult entuziasm că l-a aflat pe Mesia cel promis de profeţi. La răspunsul plin de neîncredere al prietenului său, el nu a dat înapoi, ci i-a propus să meargă şi să-l vadă cu proprii ochi.

Sf. Iacob, ap.
Sf. Iacob, ap.
03 Mai

Iacob cel Mic este numit astfel deoarece era cel mai mic de statură în raport cu celălalt apostol, fratele sfântului Ioan, care purta acelaşi nume.

Sf. Atanasiu, ep. înv.**
Sf. Atanasiu, ep. înv.**
02 Mai

Atanasiu a trăit într-o perioadă istorică foarte agitată pentru Biserică. Aceasta, abia ieşită din perioada persecuţiilor, se confrunta cu două probleme: raporturile cu autoritatea imperială şi formularea adevăratei doctrine în interiorul culturii greco-romane.

Sf. Iosif Muncitorul
Sf. Iosif Muncitorul
01 Mai

Pentru a pune în evidenţă valoarea şi nobleţea muncii, Biserica ne invită să reflectăm la situaţia de muncitor a Sfântului Iosif. Sărbătoarea de la 1 mai a Sfântului Iosif înlocuieşte sărbătoarea Sfântului Iosif, Patronul Bisericii Universale, stabilită de Pius al IX-lea în 1847.

Pagina 24 din 26First   Precedentul   17  18  19  20  21  22  23  [24]  25  26  Urmatorul   Ultimul