en-USro-RO

Inregistrare | Login
20 martie 2018

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Marți, 20 martie 2018

Sfintii zilei
Ss. Ioan Nepomuk, pr. m.; Paul, Ciril, Eugen și îns. m.
Liturghierul Roman
Marți din sãptãmâna a 5-a din Post
Liturghie proprie, prefațã pentru Patimile Domnului I
violet, I
Lectionar
Num 21,4-9: Oricine este mușcat și va privi spre șarpele din bronz va trãi.
Ps 101: Doamne, ascultã rugãciunea mea, și strigarea mea sã vinã la tine!
In 8,21-30: Când îl veți fi înãlțat pe Fiul Omului, atunci veți înþelege cã eu sunt.
Meditatia zilei
Marți din sãptãmâna a 5-a din Post

Sf. Felix de Nola, ep.
Sf. Felix de Nola, ep.
14 Ianuarie
*
Sfântul Ilariu, ep. înv. *
Sfântul Ilariu, ep. înv. *
13 Ianuarie

S-a născut la Poitiers, la începutul secolului al IV-lea. Ales episcop al acelui oraş în jurul anului 350, a luptat cu zel împotriva ereziei ariene şi a fost exilat de împăratul Constanţiu. A scris o operă plină de înţelepciune şi de ştiinţă pentru a apăra credinţa catolică şi a explica Sfânta Scriptură. A murit în anul 367.

Sfânta Tatiana, m.
Sfânta Tatiana, m.
12 Ianuarie
*
Sfântul Teodosiu, abate
Sfântul Teodosiu, abate
11 Ianuarie
*
Sfânta Honorata, fc.
11 Ianuarie
*
Sfânta Zoe, m.
Sfânta Zoe, m.
10 Ianuarie

În Faptele sfântului Sebastian, marele cavaler creştin ucis de arcaşii împăratului, se citeşte la un moment dat numele lui Zoe, soţia fericitului Nicostrat, care, mai înainte ca sfântul cavaler să fie răpus de săgeţi, a fost ucisă de persecutorii păgâni

Sfântul Agaton, pp.
Sfântul Agaton, pp.
10 Ianuarie

Pontificatul Papei Agaton, originar din Palermo, considerat şi onorat din vremuri imemorabile ca sfânt, merită să fie amintit în pofida perioadei sale scurte de timp, doar de doi sau trei ani.

Sfântul Claudiu Apollinariu, ep.
Sfântul Claudiu Apollinariu, ep.
08 Ianuarie
Sfântul Claudiu Apolinarul, sau Apolinarul din Hierapole sau Apolinarul Apologetul a fost un lider creştin şi un scriitor din secolul al II-lea.
Sfântul Raymund de Penyafort, pr.
Sfântul Raymund de Penyafort, pr.
07 Ianuarie

S-a născut în jurul anului 1175, în apropiere de Barcelona. A devenit canonic al Bisericii din Barcelona, apoi a intrat în Ordinul Fraţilor Predicatori. Din porunca papei Grigore al IX-lea, a realizat un corp de decretalii. A fost ales superior general al Ordinului său. Timp de doi ani a vizitat provincii şi mănăstiri ale Ordinului, apoi a demisionat. Dintre scrierile sale, cea mai de seamă este Summa casuum, destinată confesorilor, prima lucrare de acest gen. A murit în anul 1275.

Sfântul Lucian din Antiohia, pr. m.
Sfântul Lucian din Antiohia, pr. m.
07 Ianuarie

Lucian, Maximinian şi Iulian au fost trei misionari trimişi de la Roma, pe la jumătatea secolului III d.C., să evanghelizeze regiunea Beauvais, în Galia. Aici au suferit martiriul în timpul persecuţiei împăratului Diocleţian.

Sfinţii Gaspar, Melchior şi Baltazar, magi
Sfinţii Gaspar, Melchior şi Baltazar, magi
06 Ianuarie

Magii, prin venirea lor la Cristos, proclamă solemn că Evanghelia trebuie să fie vestită tuturor popoarelor.

Sf. Eduard, regele Angliei
Sf. Eduard, regele Angliei
05 Ianuarie

Regele Eduard a cucerit inimile supuşilor săi, iar prin înţelepciunea sa, a dejucat cursele duşmanilor. Dragostea lui pentru pace era atât de mare, încât spunea că preferă să-şi piardă coroana mai degrabă, decât să verse sângele unui singur om.

Sfântul Telesfor, pp. m.
Sfântul Telesfor, pp. m.
05 Ianuarie

De origine greacă sau născut în Grecia, Telesfor este al optulea papă, i-a succedat lui Sixt I pe scaunul din Roma şi a condus 11 ani, 3 luni şi 22 de zile, din 125 până în 136 d.C.

Fer. Angela din Foligno, călug.
Fer. Angela din Foligno, călug.
04 Ianuarie

Angela, una dintre marile personalităţi mistice italiene, s-a născut în medievala cetate Foligno din părţile Umbriei, în anul 1248. În tinereţe, asemenea contemporanei ei, Margareta din Cortona, s-a complăcut într-o viaţă do uşurătate feminină, ducându-şi existenţa liniştită şi îndestulată într-o casă, nu luxoasă, dar convenabilă, alături de soţul şi copiii ei.

Sfântul Nume al lui Isus
Sfântul Nume al lui Isus
03 Ianuarie

Acesta este acel Nume preasfânt care a fost atât de mult dorit de părinţii noştri, cu atâtea nelinişti aşteptat, de atâtea încetineli întârziat, de atâtea suspine invocat, de atâtea lacrimi implorat, dar care numai în timpul harului ne-a fost dăruit.

Sfânta Genoveva, fc.
Sfânta Genoveva, fc.
03 Ianuarie

S-a născut la Nanterre (aproape de Paris), în jurul anului 422. La vârsta de 6 ani, a fost consfinţită lui Dumnezeu de către Sf. Gherman de Auxerre, care era în trecere spre Anglia, unde se răspândise foarte mult erezia pelagiană

Sfântul Grigore de Nazianz
Sfântul Grigore de Nazianz
02 Ianuarie

Sf. Grigore de Nazianz era născut la Arianze, în Capadocia, astăzi Asia Mică. A făcut studii strălucite la Atena, unde a legat o strânsă prietenie cu viitorul Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare
Sfântul Vasile cel Mare
02 Ianuarie

Într-un limbaj actual, am putea spune că Sf. Vasile era „sfânt din moşi-strămoşi”; familia lui număra un frumos mănunchi de sfinţi: sfinte au fost bunica Mariana, mama Emilia, sora Macrina; sfinţi au fost fraţii Petru, episcop de Sebaste, şi Grigore, episcop de Nissa.

Sfânta Fecioara Maria, Nascatoare de Dumnezeu
Sfânta Fecioara Maria, Nascatoare de Dumnezeu
01 Ianuarie

Maria, Născătoare de Dumnezeu. Acesta a fost primul titlu pe care creştinii l-au dat Mariei şi pe care Biserica îl celebrează cu bucurie. Aceasta deoarece Maria l-a zămislit pe Dumnezeu în credinţă şi l-a născut în iubire totală. Pentru aceasta ea, ca prima creştină, luminează şi drumul noului an.

Sfântul Iulian, m.
Sfântul Iulian, m.
16 Martie

Martiriul sfântului Iulian ne este prezentat de către Martirologium Romanum, într-un stil care îi atribuie o însemnătate deosebită: „La Antiohia (istoricii ne spun că, în realitate, este vorba despre localitatea Antinoe), sub împăraţii Diocleţian şi Maximilian, s-a petrecut naşterea la cele veşnice a sfinţilor Iulian Martirul şi Vasilica, fecioară, soţia aceluiaşi Iulian.

Pagina 26 din 26First   Precedentul   17  18  19  20  21  22  23  24  25  [26]  Urmatorul   Ultimul