Luni, 18 februarie 2019 Sfintii zilei Sf. Francisc Regis Clet, pr. m.; Fer. Ioan de Fiesole (Fra Angelico), cãlug. Liturghierul Roman Luni din sãptãmâna a 6-a de peste an Liturghie la alegere, prefațã comunã verde, II Lectionar Gen 4,1-15.25: Cain s-a aruncat asupra fratelui sãu Abel și l-a ucis. Ps 49: Oferã-i lui Dumnezeu jertfa ta de laudã! Mc 8,11-13: De ce cautã generația aceasta un semn? Meditatia zilei Luni din sãptãmâna a 6-a de peste an
Uciderea pruncilor nevinovaţi este istorisită numai de Sfântul Matei, care se adresa, în primul rând, cititorilor evrei şi, prin aceasta, intenţiona să demonstreze mesianitatea lui Isus, deoarece în El se împlineau profeţiile de demult.
Prima întâlnire cu Maestrul l-a mişcat aşa de profund, încât şi-a amintit până şi ora: era pe la patru după-amiază. Împreună cu Andrei, fratele lui Petru, el se dusese la râul Iordan să-l asculte pe Ioan Botezătorul, şi când acesta l-a prezentat pe Isus care trecea, spunând: “Iată mielul lui Dumnezeu“, l-au urmat pe Nazarinean.
Meritul cel mai mare pe care tradiţia creştină îl atribuie acestui martir este acela de a fi contribuit la convertirea lui Saul sau Paul. Ştefan, “susţinut de forţa carităţii, l-a învins pe Saul şi a meritat să-l aibă însoţitor în cer pe acela care i-a fost persecutor pe pământ”.
*
Iacob - care poartă şi numele de Israel -,este sărbătorit în ziua de 20 decembrie, cu cinci zile înainte de sărbătorirea Naşterii Domnului nostru Isus Cristos.
Urban al V-lea,a fost ales papă la 28 septembrie 1362, cu toate că în acel moment nu era episcop, nici cardinal, ci numai abate al Mănăstirii benedictine „Sfântul Victor” din Marsilia.
Biserica îl aşează în rândul celor care au trăit şi au lucrat pentru răspândirea împărăţiei lui Dumnezeu şi îl propune credincioşilor ca exemplu vrednic de imitat.