en-USro-RO

| Login
1 martie 2021

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Sf. Ioan al Crucii, pr. înv. **
Sf. Ioan al Crucii, pr. înv. **
14 Decembrie
Învăţătura sfântului Ioan al Crucii a fost deosebit de importantă în istoria Bisericii. Într-o perioadă în care viaţa religioasă căzuse în discreditare şi sfinţenia era considerată o excepţie, el, prin viaţa şi cuvântul său, a redeschis pentru mulţi o cale de sfinţenie.
Sf. Otilia, călug.
Sf. Otilia, călug.
13 Decembrie
*
Sf. Lucia, fc. m. **
Sf. Lucia, fc. m. **
13 Decembrie
Oraşul Siracusa din Sud-Estul Siciliei este locul unde a trăit şi murit martiră Sfânta Lucia. Ea se bucură de un cult deosebit atât în Biserica de Apus, cât şi în cea de Răsărit şi are un loc deosebit în iconografia creştină.
Sf. Vincelin, ep.
Sf. Vincelin, ep.
12 Decembrie
*
Sf. Conrad, ep
12 Decembrie
*
Sf. Fc. Maria de la Guadalupe *
Sf. Fc. Maria de la Guadalupe *
12 Decembrie
Evenimentul de la Guadalupe înseamnă începutul evanghelizării. Mesajul lui Cristos, prin Mama sa, reia elementele centrale ale culturii autohtone, le purifică şi le dă semnificaţia definitivă a mântuirii.
Sf. Damasus I, pp.
Sf. Damasus I, pp.
11 Decembrie
Sub pontificatul său, a dispărut arianismul, prin efortul, îndeosebi, al marilor teologi şi părinţi ai Bisericii, ca Atanasiu din Alexandria, Grigore Nazianzenul, Vasile cel Mare şi Grigore de Nyssa.
Sf. Mina, ostaş m.
Sf. Mina, ostaş m.
10 Decembrie
*
Sf. Melhiade, pp
Sf. Melhiade, pp
10 Decembrie
Papa Melchiade şi-a început păstorirea în focul persecuţiilor şi a sfârşit-o în bucuria păcii, având fericirea să vadă zorile unei epoci de înflorire a creştinismului.
Sf. Valeria, fc. m.
Sf. Valeria, fc. m.
09 Decembrie
Prenumele Valeria este forma feminină a numelui Valeriu; amândouă provin din verbul latinesc valeo-valere = a fi sănătos, a avea trecere, a fi de valoare.
Sf. Juan Diego Cuahtlatoatzin *
Sf. Juan Diego Cuahtlatoatzin *
09 Decembrie
Sfânta Fecioară l-a ales ca interlocutor pe un “sărman indios”, Juan Diego, născut spre 1474 şi mort în 1548, care, înainte de a se fi convertit la catolicism, purta un minunat nume aztec, Cuauhtlotatzin, care înseamnă “Cel care Vorbeşte ca un Vultur”
Fer. Constantin
08 Decembrie
*
Sf. Leonard
08 Decembrie
*
† NEPRIHĂNITA ZĂMISLIRE;
† NEPRIHĂNITA ZĂMISLIRE;
08 Decembrie
Sărbătoarea „Neprihănitei Zămisliri” invită la contemplarea frumuseţii inefabile a sufletului preacurat al Mariei, dar şi la înţelegerea strălucirii suprafireşti a fiecărui suflet sfinţit prin harul dăruit de Cristos Mântuitorul „Dumnezeul cel inexprimabil".
Sf. Ambrozie, ep. înv. **
Sf. Ambrozie, ep. înv. **
07 Decembrie
Prin inteligenţa sa, prin bunătatea şi manierele sale foarte delicate, prin darul de orator şi geniul său politic, Ambrozie a fost omul trimis de Providenţă în acel timp de formare a Bisericii ca instituţie publică de sine stătătoare.
Sf. Nicolae, ep. *
Sf. Nicolae, ep. *
06 Decembrie
Episcopii întruniţi la Mira pentru desemnarea unui succesor al episcopului de Mira decedat, deoarece nu au reuşit să cadă de acord asupra persoanelor propuse, au hotărât să-l aleagă pe omul care a doua zi dimineaţă avea să intre cel dintâi în biserică; şi deoarece Nicolae a venit primul la sfântul lăcaş pentru a se ruga, ei l-au ales episcop.
Sf. Sava, abate
Sf. Sava, abate
05 Decembrie

Sfântul Sava este un reprezentant de seamă şi un mare organizator al vieţii monahale în Răsăritul creştin.Dorinţa de a realiza o cât mai desăvârşită trăire spirituală i-a îndemnat pe mulţi creştini să se retragă în ţinuturi nelocuite şi, sub conducerea unui îndrumător spiritual, să ducă o viaţă închinată rugăciunii, reculegerii şi renunţării chiar la unele satisfacţii legitime, prin voturile de sărăcie, castitate şi ascultare.

Sf. Ioan Damaschin, pr. înv
Sf. Ioan Damaschin, pr. înv
04 Decembrie
Sfântul Ioan din Damasc, supranumit Damaschinul, a făcut parte dintr-o familie arabă creştină. In timpul iconoclasmului el a susţinut prin „trei discursuri în favoarea sfintelor icoane” şi a dat o mare lovitură adversarilor cinstirii icoanelor.
Sf. Varvara, fc. m.
Sf. Varvara, fc. m.
04 Decembrie
„Actele” Sfintei Barbara ne spun că ea era fiica unui om bogat din Nicomedia. Tatăl ei, Dioscor, a închis-o într-un turn înalt pentru a o pune la adăpost de vizitele unor peţitori nedoriţi, dar aici ea îi primea pe filosofii, oratorii şi poeţii angajaţi să o introducă în tainele ştiinţei şi artelor.
Sf. Francisc Xaveriu, pr. **
Sf. Francisc Xaveriu, pr. **
03 Decembrie
La 7 aprilie 1506, în castelul Xavieri din Navarra, regiune în Nordul Spaniei, la poalele Munţilor Pirinei, s-a născut fiul soţilor Juan de Jassu şi Maria de Azpilcuea, căruia i s-a dat numele Francisc şi care avea să devină apostolul Indiei Orientale, al insulelor Malacca şi Molusce şi al Japoniei, Sfântul Francisc Xaveriu, patronul misiunilor.
Pagina 9 din 26First   Precedentul   4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  Urmatorul   Ultimul