en-USro-RO

Register | Login
Sunday, May 28, 2017

Calendarul zilei

Duminică, 28 mai 2017

Sfintii zilei
Sf. Gherman, ep.
Liturghierul Roman
† DUMINICA a 7-a a Paştelui
Liturghie proprie, Gloria, Credo, prefaţă pentru Înălţare I sau II
alb, III
Lectionar
Fap 1,12-14: Într-un cuget, stăruiau în rugăciune.
Ps 26: Cred că voi vedea bunătăţile Domnului pe pământul celor vii. (sau Aleluia.)
1Pt 4,13-16: Dacă sunteţi batjocoriţi în numele lui Cristos, fericiţi sunteţi!
In 17,1-11a: Tată, glorifică-l pe Fiul tău!
 

Sfânta Maică Biserică socoteşte de datoria ei să celebreze printr-o comemorare sacră, în anumite zile din cursul anului, opera mântuitoare a Mirelui său divin. În fiecare săptămână, în ziua pe care a numit-o duminică, ea sărbătoreşte Învierea Domnului, pe care, o dată pe an, o celebrează împreună cu fericita lui pătimire, prin marea solemnitate a Paştelui.

Pe lângă aceasta, ea desfăşoară în ciclul anual, întregul mister al lui Cristos, de la întrupare şi naştere până la Înălţare, la ziua Rusaliilor şi până la aşteptarea fericitei speranţe şi a venirii Domnului.

Celebrând astfel misterele răscumpărării, ea deschide credincioşilor comorile virtuţilor şi meritelor Domnului său, actualizându-le într-un fel în tot decursul timpului, pentru ca astfel credincioşii să vină în contact cu ele şi să se umple de harul mântuirii.

(Conciliul al II-lea din Vatican, Constituţia despre liturgie Sacrosanctum Concilium 102).

Duminică, 28 mai 2017
Faţa şi cuvântul

    Un avocat spartan, Archidamos, apăra în Senat o cauză împotriva unui anumit individ al cărui apărător era un avocăţel bătrân ce îşi ascundea vârsta cu alifii, machiaj şi vopsea de păr. Întrucât în toiul pledoariei sale asuda şi i se scurgea machiajul, Archidamos le spuse juraţilor:
    – Nu e nevoie să spun nimic pentru a combate argumentele colegului meu. E de ajuns să fie privit pentru a nu fi crezut. Nu vedeţi că poartă minciuna pe faţă? Vrea să ne mintă arătând că este cine, de fapt, nu este. Este bătrân şi face eforturi ridicole pentru a ne ascunde aceasta.

    Se spune că o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte. Imaginea pe care o creăm cu îmbrăcămintea noastră şi, mai ales, cu viaţa noastră, dacă suntem coerenţi, va întări cuvintele noastre. Dacă nu suntem coerenţi, această imagine va fi călcată în picioare, va fi discreditată.
    „Zice, dar nu face” – se aude spunându-se de multe ori. Ceea ce Domnul şi ceilalţi, de asemenea, ne cer este coerenţa: viaţa noastră să fie conformă cu vorbele noastre. A nu căuta să fim ceea ce pretindem a fi este o schizofrenie morală.

 Text preluat din volumul: De vorbă cu Isus. Rugăciune cu… câteva picături zilnice de umor