en-USro-RO

Register | Login
Saturday, September 23, 2017

Calendarul zilei

Sâmbătă, 23 septembrie 2017

Sfintii zilei
Ss. Pius din Pietrelcina, pr. **; Zaharia şi Elisabeta
Liturghierul Roman
Sf. Pius din Pietrelcina, pr. ** 
Liturghie proprie, prefaţă pentru sfinţi
alb, P, R.
Lectionar
Gal 6,14-18: Prin cruce, lumea este răstignită pentru mine, iar eu pentru lume; 
Ps 15: Tu, Doamne, eşti partea mea de moştenire; 
Mt 11,25-30: Ai ascuns acestea celor înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit celor mici.
Meditatia zilei
Sâmbătă din săptămâna a 24-a de peste an

Sfânta Maică Biserică socoteşte de datoria ei să celebreze printr-o comemorare sacră, în anumite zile din cursul anului, opera mântuitoare a Mirelui său divin. În fiecare săptămână, în ziua pe care a numit-o duminică, ea sărbătoreşte Învierea Domnului, pe care, o dată pe an, o celebrează împreună cu fericita lui pătimire, prin marea solemnitate a Paştelui.

Pe lângă aceasta, ea desfăşoară în ciclul anual, întregul mister al lui Cristos, de la întrupare şi naştere până la Înălţare, la ziua Rusaliilor şi până la aşteptarea fericitei speranţe şi a venirii Domnului.

Celebrând astfel misterele răscumpărării, ea deschide credincioşilor comorile virtuţilor şi meritelor Domnului său, actualizându-le într-un fel în tot decursul timpului, pentru ca astfel credincioşii să vină în contact cu ele şi să se umple de harul mântuirii.

(Conciliul al II-lea din Vatican, Constituţia despre liturgie Sacrosanctum Concilium 102).

Sâmbătă, 23 septembrie  2017
Moderaţie

    Există în India o legendă curioasă şi foarte educativă. India, aşa cum ştie toată lumea, nu este o ţară în care alimentele să fie din abundenţă.
    Legenda spune că fiecărei fiinţe umane, în momentul naşterii, Dumnezeu îi încredinţează cota de alimente pe care acea persoană le poate consuma.
    Cu cât le va termina mai devreme, cu atât va muri mai devreme. Dacă le foloseşte cu moderaţie, va putea trăi mulţi ani.

    Credinţa creştină preţuieşte trupul uman mult mai mult decât orice ideologie sau credinţă. Noi, creştinii, credem în durata veşnică a trupului pe care Dumnezeu ni l-a dat şi că este chemat, asemenea sufletului, să se bucure de viaţa divină.
    Mortificaţia nu implică ură faţă de trup şi faţă de poftele sale, ci implică un respect şi o dragoste care nu permit ca trupul să se piardă şi să se pângărească. Pentru ca să ajungă la scopul înalt la care Dumnezeu l-a destinat, nu trebuie să greşească drumul.
     Personalitatea se făureşte pe baza sacrificiilor şi renunţărilor.

Text preluat din volumul: 
De vorbă cu Isus. Rugăciune cu… câteva picături zilnice de umor