en-USro-RO

Register | Login
Thursday, March 22, 2018

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Joi, 22 martie 2018

Sfintii zilei
Sf. Lia, vãduvã
Liturghierul Roman
Joi din sãptãmâna a 5-a din Post
Liturghie proprie, prefațã pentru Patimile Domnului I
violet, I
Lectionar
Gen 17,3-9: Vei fi tatãl unei mulțimi de popoare.
Ps 104: Domnul își aduce aminte totdeauna de alianța sa.
In 8,51-59: Abraham, pãrintele vostru, s-a bucurat cã va vedea ziua mea.
Meditatia zilei
Joi din sãptãmâna a 5-a din Post

03
Sf. Simeon Bătrânul

Sfântul evanghelist Luca, istorisind naşterea şi copilăria lui Isus, aminteşte de un bătrân cu numele Simeon, care i-a întâmpinat pe Iosif şi pe Maria când au venit la templul din Ierusalim pentru ceremonia „purificării”, la patruzeci de zile după naştere.

17
Sf. Teodor, soldat m.

*

18
Sf. Francisc Regis, pr.

S-a născut într-un sătuc de la poalele Pirineilor, în ziua de 31 ianuarie 1597. Deşi tatăl şi unchiul său luaseră parte la luptele împotriva calvinilor, Francisc se arăta un suflet liniştit, gânditor şi pios. În rugăciunile sale, îi recomanda lui Dumnezeu pe toţi oamenii, fără deosebire de credinţa lor religioasă. La vârsta de 19 ani, intră în Colegiul Iezuiţilor din Toulouse, şi aici se hotărăşte să devină preot. Dorea din suflet să poată începe cât mai curând activitatea de preot şi, pentru aceasta, a renunţat la studiile pentru obţinerea dreptului de „profesor”. La 15 iunie 1631, celebrează prima Sfântă Liturghie. Este trimis în oraşul Montpellier, oraşul clinicilor şi al facultăţilor, în care calvinii angajau deseori discuţii savante şi furtunoase cu preoţii şi credincioşii catolici. Francisc începe să arate, prin expuneri simple, adevărurile de credinţă. Deşi vocea îi era slabă şi cuvintele folosite de el cu totul obişnuite, deseori cei care-l ascultau izbucneau în lacrimi de căinţă, simţind că, prin acel umil predicator, le vorbeşte Dumnezeu. Îi cunoştea personal pe săracii, bolnavii şi deţinuţii din Montpellier; le scutura paturile şi le primenea cu mâinile lui, şi nu se ruşina să cerşească pentru ajutorul lor. În ajun de sărbători şi de duminici, mergea pe la casele bogaţilor, le ura sărbători fericite, iar la urmă întreba dacă nu cumva au disponibilă o pasăre pentru bolnavii săi. Astfel de purtare a readus la sânul Bisericii Catolice mulţi calvini. Pentru ei, Francisc a întemeiat multe asociaţii euharistice, prin care dorea să-i ţină cât mai aproape de izvorul tăriei şi al bucuriei creştine.

01
Sf. Veridiana, fc.

Sfânta Veridiana (sau Verdiana, ori Viridiana) s-a născut în Castelfiorentino – Italia, din familia Attavanti, în anul 1182; este contemporană cu Sfântul Francisc din Assisi, care a vizitat-o în 1221 şi a primit-o în Ordinul al III-lea Franciscan.

03
Sf. Blaziu, ep. m. *

Despre acest sfânt armean, singura informaţie istorică certă, ajunsă până la noi, este că a fost martirizat pe când era episcop de Sebaste. Cât priveşte restul, trebuie să ne mulţumim cu foarte frumoasa relatare a pătimirii sale, din punct de vedere istoric puţin sigură, dar foarte interesantă

03
Sf. Oscar, ep. *

S-a născut la Corbie, în Piccardia, în Franţa septentrională, în 801, la un an după încoronarea imperială a lui Carol cel Mare, dintr-o familie de emigranţi saxoni. Încă de copil şi-a pierdut mama şi a fost educat de călugării de la abaţia din Corbie, unde învăţatul abate Adelard, vărul împăratului, avea misiunea de a pregăti tinerii saxoni pentru evanghelizarea conaţionalilor lor.

04
Sf. Veronica
*
05
Sf. Agata, fc. m. **

Nu avem multe informaţii sigure din punct de vedere istoric despre sfânta Agata. Ea s-a născut la Catania (de asemenea, Palermo se consideră locul ei de naştere) dintr-o familie nobilă şi tot aici a fost martirizată, la data de 5 februarie a anului 250, în timpul persecuţiei lui Decius.

06
Sf. Paul Miki şi îns., m.

Puţine Biserici ale epocii moderne au un număr de martiri aşa cum este cazul celei japoneze, deoarece, după primii 26, din anul 1597, le-au urmat cel puţin alţi 205 în arcul de timp ce se întinde de la 1617 la 1632.

06
Sf. Doroteea, fc. m.
*
07
Sf. Richard, rege

Tot din părţile Nordului, mai precis din Anglia, este şi Sfântul Richard, despre care „Martirologiul Roman”, la ziua de 7 februarie, scrie: „La Lucca, în Toscana, înmormântarea Sfântului Richard, Regele Angliei, care a fost tatăl sfântului Villebald, episcop de Einchstadt, şi al sfintei Valburga, fecioară”.

07
Sf. Apolinar, m.
*
08
Sf. Ieronim Emiliani *

Tatăl său era senator al Serenissimei, iar mama sa era descendentă a dogilor. Ieronim, totul i-a mers din plin până în acea celebră zi de 27 august 1511, când, dintr-o dată, s-a aflat în lanţuri, ca şi cum ar fi fost un periculos delincvent. 

08
Sf. Iosefina Bakhita, fc. *

S-a născut în Sudan, în anul 1869, şi, răpită la vârsta de 7 ani, a fost vândută de mai multe ori. La 21 de ani primeşte botezul şi îşi dedică viaţa Domnului care i-a arătat atâtea forme de iubire.

09
Sf. Apolonia, fc. m.

O tânără fecioară, cu numele Apolonia, mai înainte de a fi arsă de vie, a fost supusă unor chinuri îngrozitoare. „Toţi se reped în casele creştinilor” – scrie cu amărăciune Dionisie.

10
Sf. Scolastica, fc. **

Cunoaştem puţin sau aproape nimic despre viaţa sa pământească. Evident, s-a născut la Norcia şi se pare că deja de copilă a voit să se consacre în totalitate lui Dumnezeu, ducând o viaţă de reculegere în casa sa. 

11
Sf. Fecioară Maria de la Lourdes *

Faptele amintite în comemorarea aceasta s-au petrecut într-o mică localitate de la poalele Munţilor Pirinei, localitate numită Lourdes, în anul 1858. În ziua de 11 februarie, tânărei Bernadeta Soubirous, în vârstă de 14 ani i s-a arătat Sf. Fecioară.

14
Sf. Valentin, pr. m.

În ziua de 14 februarie, se comemorează şi doi martiri cu numele Valentin. Comemorarea lor a dat numele la o simpatică tradiţie, foarte răspândită în ţările anglo-saxone. Deoarece în Evul Mediu se credea că, în această zi, păsările, simţind apropierea primăverii, începeau să-şi facă cuiburile, s-a considerat că sărbătoarea Sfântului (Sfinţilor) Valentin este începutul redeşteptării anuale la viaţa nouă, deci a iubirii dătătoare de viaţă.

14
Sf. CIRIL, călug.

Numele lor de botez erau Constantin şi Mihai, dar ei sunt cunoscuţi ca Ciril şi Metodiu, numele de călugări. S-au născut la Tesalonic, actualul Salonic, pe atunci un târg important al Imperiului de Răsărit. 

14
SF. METODIU, ep.

Numele lor de botez erau Constantin şi Mihai, dar ei sunt cunoscuţi ca Ciril şi Metodiu, numele de călugări. S-au născut la Tesalonic, actualul Salonic, pe atunci un târg important al Imperiului de Răsărit. Metodiu s-a născut între anii 815-816 şi Ciril, între anii 827-828. Tatăl, cu numele de Leon, era ofiţer, vicestrateg al regiunii, dar, în acelaşi timp, un creştin convins. Mama, Maria, iubitoare de Dumnezeu, îşi conducea numeroasa familie cu înţelepciunea femeilor biblice. Dintre cei şapte fii, se pare că primul a fost Metodiu şi ultimul a fost Ciril.

15
Sf. Claudiu de la Colombiere
*
16
Ss. Iulian şi Iuliana, fraţi m.

Iuliana este o tânără din oraşul Nicomedia (astăzi, Izmit, pe malul Mării Marmara), pe care însuşi tatăl ei, nereuşind să o determine de a renunţa la credinţa în Cristos şi hotărârea de a rămâne fecioară o dezmoşteneşte şi o acuză că e creştină. 

17
Ss. Întemeietori ai Societăţii „Slujitorii Sf. Fecioare Maria” *
Cei şapte fondatori sfinţi nu au fost cunoscuţi atât în mod individual, cât, mai ales, pentru ceea ce au realizat împreună, ca grup. Toţi erau laici, unii încă celibatari, când au iniţiat această experienţă spirituală 
19
Sf. Mansuet, ep.
*
20
Sf. Elefterie, ep.

În biografia atribuită sfântului Medard, regele păgân Clovis a fost concetăţean şi chiar amic de jocuri în copilărie cu Sfântul Elefterie. Însuşi Medard i-a prezis că într-o zi va deveni episcop, adăugând că va avea parte de o viaţă grea, şi poate chiar de martiriu. 

21
Sf. Petru Damian, ep. înv. *

Petru Damian în secolul al XI-lea, s-a străduit să păstreze seninătatea înlăuntrul său şi să o promoveze în afară, chiar şi atunci când caracterul său înflăcărat îl făcea un îndârjit biciuitor al viciilor timpului său. 

22
Sf. Margareta din Cortona
*
22
CATEDRA SF. AP. PETRU
Comemorarea de astăzi cuprinde deci un fapt istoric şi un adevăr de credinţă, care sunt împlinirea în timp a voinţei şi cuvântului lui Cristos: „Eu însă m-am rugat pentru tine, ca să nu înceteze credinţa ta. Tu, dar, când te vei întoarce, întăreşte-i pe fraţii tăi”. 
23
Sf. Policarp, ep. m. **

Conform tradiţiei confirmate de Irineu, Tertulian şi Ieronim, el a fost făcut episcop de Smirna de însuşi sfântul Ioan, pe la anul 100. Sfântul Irineu spune că “el a fost ucenic al apostolilor şi familiar cu mulţi dintre cei care l-au văzut pe Domnul".

26
Sf. Alexandru, ep.
Între numeroşii sfinţi cu acest nume, patriarhul Alexandru, născut în jurul anului 250, deţine un loc de frunte în rândul marilor campioni ai credinţei, fiind unul dintre protagoniştii în lupta împotriva ereziei ariane. 
27
Sf. Gabriel al Maicii Îndurerate, călug.

Francisc şi-a făcut pregătirea intelectuală la Fraţii Şcolilor Creştine şi apoi la iezuiţi, sub îndrumarea cărora a rămas până la vârsta de 18 ani, când a luat hotărârea de a intra în Ordinul Pasioniştilor .

28
Sf. Roman, abate
Nefiind mulţumit de simpla respectare a regulii aspre ce se păstra în mănăstire, cu permisiunea abatelui, Roman şi-a luat un exemplar din Sf. Scriptură şi uneltele de lucru pe spate şi s-a afundat într-o regiune neexplorată a Munţilor Jura.
28
Fer. Antonia, călug.
*
28
Sf. Augustin Chapdelaine, pr. m. R.
El a fost născut în La Rochelle în Franţa, 06 ianuarie 1814 într-o familie de ţărani. El  a fost hirotonit preot în 1843, a  vicar li apoi paroh în satul de Boucey.